Skip to main content

Antikoncepce v jiných zemích - kondomy, pilulky atd. po celém světě

Jak funguje antikoncepce v jiných zemích? Jsou kondomy a antikoncepční pilulky také celosvětově oblíbenými antikoncepčními metodami?

Mají jiné země odlišné zvyklosti, pokud jde o antikoncepci?

V Evropě jsou v oblasti antikoncepce na prvním místě antikoncepční pilulky a kondomy, někdy jedna, jindy druhá metoda, v závislosti na zemi. Například v Německu jsou pilulky a kondomy téměř na stejné úrovni. Podle průzkumu Spolkového centra pro zdravotní výchovu (BZgA) z roku 2018 se kondom stává populárnějším než antikoncepční pilulka, zejména mezi mladými lidmi ve věku 18 až 29 let, a je již nyní antikoncepční metodou číslo jedna. Zejména mladší lidé již pravděpodobně nechtějí podstupovat riziko vedlejších účinků při užívání hormonů ve formě tablet. Podíl uživatelů kondomů v této věkové skupině se oproti roku 2011 zvýšil o 7 procentních bodů na 58 %, zatímco podíl uživatelů antikoncepčních pilulek ve stejném období klesl o 16 procentních bodů.

Podle průzkumu BZgA z roku 2018 hrají jinak v Německu stále roli následující antikoncepční metody:

  • IUD s 10% podílem
  • Sterilizace mužů s podílem 3 %
  • Kalendářní metoda s 3% podílem
  • Sterilizace žen s 2 % z celkového počtu
  • Teplotní metoda s 2% podílem
  • Vaginální kroužek/nuvaring s 2% podílem

Celkově roste zájem o antikoncepci bez hormonů a trend se jednoznačně stále více ubírá směrem ke kondomům.

Jaké další antikoncepční metody jsou ve světě k dispozici?

V celosvětovém měřítku jsou pilulky a kondom na druhém, resp. třetím místě mezi antikoncepčními metodami; zejména v Evropě a dalších západních zemích jsou dokonce na předních místech žebříčku. Kondomy a pilulky jsou dobře dostupné a mají nízkou cenu. V některých zemích lze kondomy za určitých podmínek získat dokonce zdarma nebo na lékařský předpis.

V mezinárodním měřítku je bohužel ženská sterilizace stále ještě často antikoncepční metodou číslo jedna; tato trvalá metoda je často odůvodňována nedostatkem jiných možností.

Kromě kondomu a pilulky mají na celosvětovém trhu antikoncepčních metod skutečně významný podíl nitroděložní tělísko a tříměsíční injekce. Ostatní bezhormonální nebo hormonální metody, jako je kalendářní nebo teplotní metoda, vaginální nebo hormonální kroužky či přerušení soulože, hrají v celosvětovém srovnání jen menší roli.

Pouze kondom poskytuje dvojitou ochranu

U všech zmíněných antikoncepčních metod je důležité vědět, že pouze kondom může kromě ochrany před nechtěným těhotenstvím poskytnout i ochranu před nebezpečnými pohlavně přenosnými chorobami. Optimální ochrany a plného pocitu z kondomů lze dosáhnout pouze se správnou velikostí kondomu. Pokud kondom dokonale sedí, nic z něj nesklouzne a nic neškrtí ani netlačí.

Mister Size
Další články

Správné nasazování kondomu - jak to udělat, aby to nebylo otravné

Přečtěte si nyní

Přátelství+, mingles, otevřené vztahy a polygamie - čím to je, že moderní modely vztahů jsou takové?

Přečtěte si nyní

Nezáleží na tom, jak velký nebo malý je - miluji svůj penis

Přečtěte si nyní