Skip to main content

Kolik sexu je vlastně normální?

Od každodenního sexu až po sex jen jednou za měsíc - máme odpověď!

Frekvence sexu se s věkem snižuje

Vědci z Kinseyho institutu na univerzitě v Indianě zkoumali otázku, jak často mají lidé v různých věkových skupinách sex. Kinseyho institut se tématem sexuality a partnerství zabývá již řadu let. V rozsáhlé studii zjistili konkrétní údaje o průměrné frekvenci pohlavního styku. Je třeba poznamenat, že se nerozlišovalo, zda účastníci studie žili v partnerském vztahu, nebo byli svobodní.

Studie přinesla následující výsledky:

  • Od18 do 29 let: Lidé v tomto věku mají sex v průměru 2,15krát týdně, tedy celkem asi 112krát ročně.
  • Mezi 30 a 39 lety: Lidé zde mají sex přibližně 1,65krát týdně, tedy celkem asi 86krát za rok.
  • Od40 let: Od 40 let mají lidé sex přibližně 69krát ročně, tedy v průměru 1,33krát týdně.

Nejkrásnější sekundární záležitost na světě - sex v tvrdých číslech

V určitém okamžiku svého života dospěje mnoho lidí k tomu, že se začnou blíže zabývat svým sexuálním chováním. Položili jste si někdy otázku, zda máte příliš mnoho nebo příliš málo sexu? Výchozí bod je pro mnoho lidí zcela odlišný. Svobodný člověk, který má sex téměř každý den, se může ptát, zda je na sexu vůbec závislý, zatímco pár, který je již několik let ženatý a má děti, se může ptát, zda to není málo, když má sex jen jednou za měsíc. Pro lepší posouzení vlastní situace je tedy velmi užitečný obecný průměr - první údaje pro většinu věkových skupin jste si již přečetli výše.

Výše uvedené výsledky zcela jasně ukazují, že sexuální aktivita s věkem klesá. Je tedy skutečně normální, že vaše sexuální aktivita klesá, když jste o něco starší a případně máte děti. Ale pokud si myslíte: "Je mi už 41 let a spím se svou přítelkyní téměř každý den! - Je se mnou něco v nepořádku?" Nepropadejte panice! Existuje i jiný přístup k určení průměrného počtu sexuálních styků za týden.

Čím delší je váš vztah, tím méně sexu

Když na chvíli pomineme věk, ukazuje se, že délka vztahu má také rozhodující vliv na to, jak často máte v průměru sex. Například čerstvě zamilovaný pár se velmi liší od manželského páru, který je sezdaný již několik let.

Existují tři fáze:

  • Silně zamilovaní: v této fázi, která trvá asi 18-24 měsíců, je zcela běžné, že spolu mají sex každý den. Oba cítí nespoutané emoce a jen stěží od sebe drží ruce pryč. U párů, které jsou spolu teprve krátce, je vzájemná touha obvykle stále velmi silná. Pokud je to však u vás jinak, nemusíte si zatím dělat starosti: Frekvence sexu na začátku vztahu nevypovídá nic o dalším průběhu vztahu, vždy existuje dost jiných vlivů, které mohou vést k větší či menší touze po sexu!
  • Zavedené vztahy: V této fázi je nejdůležitější, aby byli oba partneři se situací spokojeni. I když se frekvence sexu časem sníží na průměrně jednou nebo dvakrát týdně, nemusíte se obávat. To nic nevypovídá o kvalitě vašeho vztahu. Pokud se cítíte jako pár vyrovnaní a sexuálně spokojení, je vše v pořádku. Pokud se však vaše přání liší nebo jste nespokojeni, měli byste si promluvit. Vždy je nejlepší najít nové způsoby, jak společně oživit starý oheň! Pokud se například jako muž cítíte s kondomem nepříjemně, může to být způsobeno i nesprávnou velikostí kondomu a lze to snadno napravit. Někdy stačí při sexu použít vzrušující lubrikant.
  • Manželské páry s dětmi: Pokud jste již dlouho ženatí a máte děti, má to vliv i na frekvenci sexu. 30 % párů pak má sex v průměru jen jednou nebo dvakrát týdně. 45 % párů dokonce uvádí, že mají sex jen přibližně jednou týdně.

Existuje něco jako příliš mnoho sexu?

Pokud se cítíte dobře, neexistuje nic jako "příliš mnoho" sexu. Jakmile to však přestane platit, může se jednat o závislost na sexu. Nekontrolovatelná touha po sexu - tzv. hypersexualita - je již několik let považována za nemoc a pro postižené může být naprostým utrpením. Nedokážou si již skutečně užívat sexu, a proto často již nejsou schopni normálního milostného vztahu. Celý jejich život se odvíjí pouze od touhy s někým se vyspat. Partner je často vnímán jako prostředek k uspokojení závislosti. V takovém případě je třeba v každém případě vyhledat odbornou pomoc!

Statistiky a jejich význam

Vždy, když mluvíme o statistikách, rádi bychom vám dali malou nápovědu: Čísla jsou nakonec jen čísla. Existuje mnoho lidí, kteří se tak či onak výrazně odchylují od průměrných hodnot a jsou s nimi naprosto spokojeni. Není důležité, abyste byli průměrní nebo normální, ale abyste se cítili dobře.

Mister Size
Další články

Správné nasazování kondomu - jak to udělat, aby to nebylo otravné

Přečtěte si nyní

Přátelství+, mingles, otevřené vztahy a polygamie - čím to je, že moderní modely vztahů jsou takové?

Přečtěte si nyní

Nezáleží na tom, jak velký nebo malý je - miluji svůj penis

Přečtěte si nyní