Skip to main content

Jmenovitá šířka kondomů - co to přesně je?

Kondomy jsou k dispozici v mnoha různých velikostech, které se mohou značně lišit v závislosti na výrobku a výrobci. Aby bylo zajištěno, že vám kondom správně padne, tj. že není příliš velký nebo příliš malý pro nejlepší pocit a optimální bezpečnost, musí být na obalu všech kondomů v Evropské unii uvedena jmenovitá šířka příslušného kondomu.

Často se však objevuje mnoho otázek ohledně jmenovité šířky, protože není vždy jasné, jak jmenovitá šířka souvisí s velikostí vašeho penisu nebo jak vypočítat správnou velikost kondomu.

V následujícím textu se pokusíme odpovědět na všechny vaše otázky týkající se nominální šířky, která je na mnoha obalech uváděna také jako nominální šířka nebo standardní šířka.

Co je to nominální šířka?

Jmenovitá šířka kondomů neboli standardní šířka je specifikace podle mezinárodní normy pro kondomy DIN EN ISO 4074, a je tedy jasně definována. Na obalech kondomů najdete tento údaj v milimetrech, např. u kondomů Mister Size od 47 mm do 69 mm.

Co to ale přesně znamená a jak se měří? Je to průměr, obvod nebo poloměr kondomu? Bohužel to není uvedeno, ale je to polovina obvodu kondomu v nejužším místě.

Pokud chcete měřit, můžete kondom položit zcela naplocho a pak například pravítkem určit šířku v nejužším místě a máte nominální šířku, protože naležato máte přesně polovinu obvodu kondomu.

Nejužší místo má samozřejmě význam pouze u kondomů, které nejsou válcovité, a tudíž všude stejně široké. Kromě většiny kondomů, které jsou válcovité, existují také některé tvarované kondomy, které jsou například pod žaludem o něco užší.

Jak se měří nominální šířka?

Jak bylo uvedeno výše, nominální šířka je polovina obvodu v nejužším místě. Nejjednodušší způsob, jak ji změřit, je položit kondom naplocho a volně a poté změřit šířku pomocí pravítka.

Zde je fotografie, která ilustruje, jak můžete změřit nominální šířku kondomu. Kondom položte co nejplošeji na pravítko a poté odečtěte šířku:

Pokud při měření šířky zjistíte malou odchylku, je stále v rámci normy. Podle normy ISO 4074 se šířka může lišit o +/- 2 mm.

Proč měříte polovinu obvodu?

I když to může zpočátku znít matoucí, měřit přesně polovinu obvodu, je to nejjednodušší a nejpřehlednější metoda, jak dosáhnout srovnatelnosti šířky kondomů. Obvykle jsme zvyklí měřit buď průměr, nebo celý obvod kulatých předmětů, ale to je vzhledem k pružnému materiálu kondomů často obtížný a nepřesný postup. Pokud byste například měřili průměr, pravděpodobně byste při každém měření dostali jiný výsledek. Podívejte se na naše obrázky:

Jak široké jsou standardní kondomy?

Většina standardních kondomů má standardní šířku 52 až 54 mm, přičemž 54 mm je často poměrně velká šířka. Kondomy prodávané jako XL nebo XXL obvykle začínají na nominální šířce 56 mm. Zvláště malé kondomy jsou odpovídajícím způsobem menší než 52 mm. U mnoha značek kondomů často najdete normální kondom a kondom XL, který je jen o něco větší. Protože však nesprávnou velikostí kondomu trpí bezpečnost i váš pocit při pohlavním styku, u Mister Size najdete kondomy o šířce od 47 mm do 69 mm.

Kde na obalu najdu jmenovitou šířku?

Na obalech kondomů obvykle najdete nominální šířku nebo standardní šířku v textu na zadní straně obalu. V některých případech se však na obalu nachází také symbol s údajem o šířce.

Jak najdu správnou velikost kondomu?

Samozřejmě je obtížné změřit polovinu obvodu penisu, stejně jako v případě šířky kondomu, a kondom by neměl být příliš volný. My v Mister Size jsme pro vás vyvinuli několik jednoduchých metod, jak najít ideální velikost kondomu. Můžete například použít naši aplikaci pro určení velikosti kondomu (není nutné stahovat) nebo se můžete podívat na náš článek o tom, jak určit správnou velikost kondomu ve 4 jednoduchých krocích.

Závěr

Na první pohled se může zdát, že jmenovitá šířka kondomů je trochu matoucí, protože nemá přímo nic společného se šířkou vašeho penisu. Pomocí našich jednoduchých měřicích metod však můžete kdykoli snadno zjistit správnou velikost kondomu. Velikost kondomu je stejná jako nominální šířka, takže kondom velikosti 53 má nominální šířku 53 mm. Pokud je na přední straně obalu uvedeno například pouze XL, stačí se znovu podívat na obal a někde najdete i šířku.

Mister Size
Další články

První sex: Tipy a informace, aby to bylo krásné

Přečtěte si nyní

Co je Pearl Index - a proč jsou kondomy dobré!

Přečtěte si nyní

Správné skladování kondomů

Přečtěte si nyní