Skip to main content

Jak se můžete chránit před pohlavně přenosnými chorobami?

Kondomy jsou v současné době jedinou účinnou ochranou proti pohlavně přenosným chorobám a infekcím (STI), jako jsou chlamydie, HPV a HIV, a to jak pro muže, tak pro ženy. Aby ochrana fungovala optimálně a neutrpěla zábava a pocity, jsou nejvhodnější kondomy správné velikosti. Vhodné kondomy méně často sklouzávají a zároveň neomezují, takže zábava a ochrana nejsou v rozporu, ale jdou ruku v ruce.

Co jsou pohlavně přenosné nemoci?

Sexuálně přenosné choroby jsou nemoci, které se mohou přenášet při nechráněném pohlavním styku. Mohou mít různé příčiny a jejich původcem mohou být bakterie, viry, plísně nebo dokonce paraziti.

Různé typy pohlavně přenosných chorob

Viry:

  • HIV, který může vést k AIDS
  • Lidské papiloma viry (HPV), které mohou mimo jiné vést k rakovině děložního čípku.
  • Hepatitida A, B nebo C
  • Genitální herpes
  • Cytomegalovirus

Bakterie:

  • Syfilis
  • Kapavka
  • Ulcus molle
  • Bakteriální vaginóza
  • Chlamydie
  • Průjem (může se přenášet orálním sexem, pokud jste nemocní).

Houby:

Paraziti:

Proč je ochrana proti pohlavně přenosným chorobám tak důležitá?

V posledních letech bohužel opět narůstá počet pohlavních chorob. V některých případech k tomu dochází zcela nepozorovaně, protože i bez příznaků můžete být některými nemocemi nakažliví. Podle studie Institutu Pasteurs se počet případů pohlavně přenosných chorob ve Francii v letech 2020 a 2021 zvýšil přibližně o 30 %. Postiženi jsou zejména mladí lidé.

Ochrana proti pohlavně přenosným chorobám je důležitá zejména v případě:

  • nové partnerství
  • s více partnery nebo bez pevného vztahu
  • mimo stabilní a důvěryhodný vztah
  • změna partnera

Neexistují i jiné způsoby ochrany než používání kondomu?

Ano, existuje. Dnes existuje očkování proti některým nemocem, jako je hepatitida B nebo lidské papilomaviry (HPV), které mohou způsobit například rakovinu děložního čípku. Tato očkování však chrání pouze proti těmto specifickým virům, nikoli proti jiným patogenům. Pokud tedy máte nového partnera a nechcete riskovat, jedinou bezpečnou ochranou je vhodný kondom. Můžete se také pokusit vyloučit riziko vyšetřením na pohlavně přenosné choroby, které však může být nákladné a časově náročné. Testy lze provést u lékaře nebo v případě některých onemocnění HIV, chlamydií, syfilis nebo kapavky také u poskytovatelů, jako je S.A.M Health, který nabízí diskrétní testy doma společně s laboratoří a dalšími partnery.

Pro ženy nebo lesbické páry existuje kromě kondomů také možnost chránit se před přenosem pohlavně přenosných chorob pomocí lízátek nebo speciálního ženského kondomu.

Kdo mi může pomoci, když mám pohlavně přenosnou chorobu?

Pokud máte podezření na infekci nebo onemocnění, vždy se obraťte na svého lékaře. Často vám kromě rodinného lékaře mohou pomoci také urologové nebo gynekologové. Vyhněte se nechráněnému pohlavnímu styku, i když máte podezření na pohlavně přenosnou chorobu, a předem o svém podezření informujte partnera.

Závěr: Kondomy jsou nejlepší ochranou proti pohlavně přenosným chorobám.

Abyste si mohli užívat sex s partnerem bez obav a s co nejlepší ochranou, měli byste vždy používat kondomy správné velikosti. Jedině tak dosáhnete co největšího bezpečí a zároveň bezstarostného pocitu při sexu. Vhodné kondomy nesklouzávají a nestahují. Zajišťují tak nejlepší možný pocit při pohlavním styku a optimální bezpečnost.

Kupte si nyní odpovídající kondomy

Mister Size
Další články

Správné nasazování kondomu - jak to udělat, aby to nebylo otravné

Přečtěte si nyní

Přátelství+, mingles, otevřené vztahy a polygamie - čím to je, že moderní modely vztahů jsou takové?

Přečtěte si nyní

Nezáleží na tom, jak velký nebo malý je - miluji svůj penis

Přečtěte si nyní