Skip to main content

Trvanlivost kondomů - všechny důležité informace

Kondomy jsou nejrozšířenějším antikoncepčním prostředkem na světě a používají je jak muži, tak ženy. Jsou relativně levné a snadno se dají sehnat. Kondomy jsou však určeny pouze k jednorázovému použití a vzhledem ke svému materiálu mají omezenou dobu použitelnosti. Mnoho lidí se proto ptá, jak dlouho kondomy vydrží. V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o trvanlivosti kondomů.

Jak dlouho kondomy vydrží?

Kondomy obvykle vydrží jen omezenou dobu. Většinu kondomů lze skladovat dva až pět let, pokud jsou nepoužité a uložené na chladném a suchém místě. Trvanlivost závisí na použitém materiálu i na spotřebovaném mazivu. Naše kondomy Mister Size mají trvanlivost 5 let od data výroby. Jako výrobce uvádíme těchto 5 let na obalu ve formě data spotřeby, které udává, jak dlouho lze kondom používat. Je důležité toto datum dodržovat, protože po uplynutí doby použitelnosti již kondom nemusí být bezpečný a může se například při použití roztrhnout. Pokud máte ještě kondom, který je po datu použitelnosti, měli byste ho okamžitě vyhodit a použít nový kondom. Před použitím kondomu byste se také měli vždy ujistit, že není poškozený nebo nesprávně skladovaný. Poškozený nebo nesprávně uložený kondom byste měli zlikvidovat a nepoužívat jej k pohlavnímu styku.

Jak poznám, že kondom již není trvanlivý?

Odpověď je vlastně docela jednoduchá: datum použitelnosti najdete na obalu a obvykle i na každém jednotlivém kondomu. Pokud byly kondomy správně skladovány, můžete je bez obav použít před uplynutím doby použitelnosti, ale ne po ní. Vždy však záleží na způsobu jejich uložení. Za optimálních podmínek lze kondomy uchovávat až 5 let, jak je uvedeno výše. Měli byste však mít na paměti, že trvanlivost kondomů se časem snižuje. Proto je vhodné s jejich použitím příliš dlouho nečekat. Je také důležité pečlivě si přečíst obal a návod k použití, abyste se ujistili, že výrobek používáte správně a správně jej skladujete.

Co se stane, když použiji prošlý kondom?

Kondomy s prošlou dobou použitelnosti by se při sexu nikdy neměly používat, protože prošlé kondomy se mohou mnohem snadněji roztrhnout nebo jsou již porézní. Neposkytují proto spolehlivou ochranu před pohlavně přenosnými chorobami ani před nechtěným těhotenstvím. Proto prosím okamžitě vyměňte prošlé kondomy.

Tip: Prošlé kondomy nemusíte vždy vyhazovat, ale při sexu byste je již neměli používat. Stále je však možné je použít například k odstranění vodního kamene z vodovodního kohoutku. Jednoduše opatrně naplňte kondom trochou octa a poté jej položte na vodovodní kohoutek tak, aby ocet mohl nasáknout výtok z kohoutku. Kondom s octem nechte na vodovodním kohoutku několik hodin, např. přes noc. Poté ji můžete opláchnout čistou vodou a je připravena k odvápnění.

Jak mohu zajistit, aby kondomy dlouho vydržely?

Většina kondomů je vyrobena z přírodního kaučukového latexu a tento materiál je poměrně odolný. Kondomy se však mohou časem stát porézními a ztratit svou účinnost. Abyste tomu zabránili ještě před uplynutím doby použitelnosti, měly by být kondomy vždy skladovány na chladném, tmavém a suchém místě. Chlad je pro kondomy méně škodlivý než extrémní teplo. Více informací o tom, jak kondomy snášejí různé teploty, najdete zde.

Po použití je třeba kondom okamžitě zlikvidovat.

Kondomy jsou určeny pouze k jednorázovému použití a po použití by měly být ihned zlikvidovány. Pokud jste otevřeli pečeť kondomu a poté ho nepoužili, je to také důvod, proč ho později nepoužít. Po otevření obalu je kondom vystaven světlu a může také vyschnout. Poškozené nebo otevřené plomby by měly být rovněž vyřazeny.

Vaše kondomy jsou prošlé? - Objednat nyní

Objednejte si kondomy ve své individuální velikosti!

Do obchodu

Mister Size
Další články

Správné nasazování kondomu - jak to udělat, aby to nebylo otravné

Přečtěte si nyní

Přátelství+, mingles, otevřené vztahy a polygamie - čím to je, že moderní modely vztahů jsou takové?

Přečtěte si nyní

Nezáleží na tom, jak velký nebo malý je - miluji svůj penis

Přečtěte si nyní