Skip to main content

Existují teploty, které jsou pro kondomy nebezpečné?

Jak kondomy snášejí teplo a chlad? Co se stane, když jsou kondomy v létě příliš horké nebo v zimě příliš studené? V tomto článku se dozvíte všechny podrobnosti o správných teplotách kondomů.

Kondomy v létě

V zásadě platí, že kondomy by se měly dlouhodobě skladovat pouze při teplotách do 30 °C. To ovšem může být někdy na vrcholu léta problém. Kondomy byste také neměli dlouhodobě skladovat na přímém slunečním světle. Krátkodobé skladování po dobu 3-4 dnů v extrémním teple do 40 °C, například při přepravě poštou, v autě nebo v balicí stanici, je však možné bez problémů. Takže i v létě si můžete kondomy objednat online nebo si je bez obav vzít s sebou na cesty. V případě delších veder, kdy je váš byt například pod střechou a stává se spíše inkubátorem, můžete kondomy uložit i do lednice, protože jim to neublíží.

Pokud jsou kondomy příliš dlouho skladovány na prudkém slunci nebo v horku, latex časem křehne a může se rychleji roztrhnout. Pokud jste v létě nechali kondomy dlouho v přihrádce v autě, raději je už nepoužívejte. Peněženka nebo kabelka také nejsou vhodným místem pro uložení kondomů, protože se v létě často velmi zahřívají.

Mimochodem: Antikoncepční pilulka má v létě také problém s teplotou. Neměla by se skladovat ani při teplotě nad 30 stupňů Celsia, jinak se může účinek pilulky jako antikoncepčního prostředku ztratit.

Kondomy v zimě

Snesou kondomy mráz? Ano, mohou. Nízké teploty a dokonce ani mráz kondomům nijak neškodí. Trvanlivost kondomů není ani negativně, ani pozitivně ovlivněna. Datum spotřeby zůstává v platnosti tak, jak je uvedeno na obalu, i když vaše kondomy v zimě několik dní zmrznou, protože jste si je například objednali online.

Závěr - jak by měly být kondomy skladovány?

Kondomy skladujte na chladném a suchém místě mimo dosah světla; obaly kondomů poskytují dobrou ochranu před světlem. Při běžných teplotách pod 30 stupňů Celsia se nemusíte ničeho obávat. Pokud je vyhlášena vlna veder a váš byt je delší dobu příliš teplý, můžete použít chladničku. Krátkodobé vyšší teploty během přepravy však kondom nepoškodí.

Další otázky týkající se kondomů Mister Size naleznete v našich často kladených dotazech:

Mister Size
Další články

Dobrý sex nemusí být dokonalý

Přečtěte si nyní

Pilulka - opravdu správný způsob, jak dosáhnout rovnosti v sexu?

Přečtěte si nyní

Kondomy a lubrikant - aby sex šlapal jako hodinky

Přečtěte si nyní