Skip to main content

Pilulka - opravdu správný způsob, jak dosáhnout rovnosti v sexu?

Když se v 60. letech 20. století objevila na trhu první antikoncepční pilulka, stala se rychle symbolem sebeurčení a rovnoprávnosti žen. Konečně se totiž mohla zcela nezávisle na manželovi rozhodnout, zda chce mít děti, nebo ne. V tomto ohledu je to skvělá věc. To, co kdysi začalo jako osvobozující úder, však dnes mnohé ženy dostává pod tlak: když hormonální zásah najednou vůbec nepřipadá jako sebeurčení a neexistují žádné skutečné alternativy.

Proč se vyplatí, aby ženy i muži konečně něco změnili a v budoucnu společně přemýšleli o antikoncepci:

Je antikoncepce záležitostí žen?

Protože je pilulka jednou z nejbezpečnějších a nejjednodušších antikoncepčních metod, stalo se na mnoha místech samozřejmostí, že se ženy na ni náležitě připravují. Mnohý muž z toho má pravděpodobně radost, protože má možná zkušenosti s tím, že kondomy (nesprávně použité) výrazně oslabily pocit nebo dokonce praskly. A vůbec, pokud si mnohé mladé dámy berou pilulky dlouho před svým prvním sexuálním zážitkem, aby dostaly své akné pod kontrolu - co by na tom mohlo být špatného? Kromě toho, že kondom by měl být v mnoha situacích na prvním místě už jen z důvodu infekce: Je antikoncepce skutečně ženskou záležitostí? Protože i když se pilulka zdá na první pohled tak jednoduchá, má také řadu nevýhod - od výkyvů nálad přes fyzické poruchy až po úplné vymizení sexuální touhy.

Udělejte si čas na zvážení alternativ.

Pokud vy jako žena nebo váš partner nepatříte zrovna k ženám, které mohou užívat pilulky po mnoho let bez vedlejších účinků, nebo pokud hormonální antikoncepce již jednoduše nepřipadá v úvahu, měli byste si udělat čas a informovat se o alternativách. Bohužel neexistuje dokonalá antikoncepční metoda - všechny mají své výhody i nevýhody. Existuje však mnoho možností a každý se nakonec musí sám rozhodnout, co mu vyhovuje nejvíce. Je důležité, abyste o všem, co se týká vašeho těla, rozhodovali sami. Kromě sterilizace a kondomů se antikoncepce provádí téměř výhradně na straně ženy a někdy vyžaduje značný fyzický zásah (např. měděné nitroděložní tělísko nebo tříměsíční injekce). Nejdůležitější věc v oblasti antikoncepce: musíte být plně oddaná své metodě a cítit se s ní pohodlně.

Společně se rozhodněte o antikoncepční metodě

Informovat se a rozhodovat se společně znamená převzít odpovědnost za oba partnery. Všechny antikoncepční metody mají své výhody i nevýhody. Ve prospěch kondomů hovoří zejména to, že mnoho žen po vysazení hormonální antikoncepce znovu objeví své libido. Příjemný vedlejší efekt, ze kterého mají prospěch oba partneři!

Stříbrná kulka: společné převzetí odpovědnosti

Skutečnost, že rozhodnutí o vlastním těle je vždy na člověku samotném, samozřejmě nevylučuje společné rozhodování. Nejlepší je, když se oba cítíte s novou antikoncepční metodou dobře a společně převezmete odpovědnost. Zde je vhodné se znovu zamyslet nad kondomem. Protože zde se může žena i muž ujmout vedení a oba jsou stejně zodpovědní za antikoncepci. Můžete se jednoduše střídat v jejich nákupu a sami se rozhodnout, zda si pro ně zajdete do místního obchodu, nebo si je pohodlně objednáte online - náklady a (malá) námaha jsou tak rozděleny naprosto spravedlivě. Především nemusíte navštívit lékaře a nemusíte dělat nic, čeho byste se mohli obávat. A co se týče možných potíží s kondomy, nebojte se: jakmile najdete správnou velikost kondomu, jsou rozšířené nevýhody jen neopodstatněnými výmluvami. Vše dokonale sedí a vy si můžete užívat intenzivní a bezpečný sex.

šikovně kombinovat antikoncepční metody - např. NFP + kondom.

Samozřejmě můžete také kombinovat různé antikoncepční metody. Například přirozené plánování rodiny (NFP) je zajímavý koncept, kdy žena může podle signálů svého těla přibližně určit, kdy má ovulaci. Za tímto účelem si každé ráno měří tělesnou teplotu a několikrát denně tzv. cervikální hlen. Z dlouhodobého hlediska tak vzniká měsíční okno přibližně 12 až 14 dní kolem plodné fáze, kdy je důležitá antikoncepce s kondomem. V ostatních dnech se obejdete bez další antikoncepční metody. Kondom je samozřejmě stále vhodný jako ochrana před nemocemi - proto je NFP vhodné zejména pro sex v dlouhodobých vztazích. Pokud je NFP prováděna s naprostou pečlivostí, je považována za stejně bezpečnou jako antikoncepce. Než však vyzkoušíte tuto nebo jiné metody, vždy se podrobně informujte o příslušných rizicích, abyste byli vždy v bezpečí.

Konečně si opět užíváte skvělý sex

Pokud jste užívala antikoncepční pilulky a nyní přecházíte na jinou antikoncepční metodu, pravděpodobně to bude patrné - a to ve velmi pozitivním smyslu. Mnoho žen náhle znovu objeví své libido a pocítí touhu po sexu, na kterou předtím zcela zapomněly. To může do vašeho vztahu vnést i zcela nový život, který byste si měli bez obav vzít s sebou. Koneckonců si zasloužíte dobrý sex. Protože rovnost a sdílená odpovědnost mohou být nesmírně sexy.

Mister Size
Další články

Udělejte z toho více - se sexuálními fantaziemi ve vaší osobní hlavě kino

Přečtěte si nyní

Jeden jako druhý - co znamenají různé tvary penisu

Přečtěte si nyní

Mají dnes lidé méně sexu?

Přečtěte si nyní