Skip to main content

Mají dnes lidé méně sexu?

Na konci roku 2018 vzbudila velký rozruch zpráva "The Sex Recession" v časopise The Atlantic. Podle posledních studií mají mladé generace v USA méně sexu než jejich rodiče ve stejném věku. To se příliš neslučuje s tím, že jsme v dnešní době neustále obklopeni tématem sexu - ať už ve filmech, knihách nebo kdekoli jinde. A vypořádat se s ním je mnohem snazší. Je v pořádku otevřeně mluvit o sexu (díky bohu!). Seriály jako "Sexuální výchova" nebo podcasty jako "Oh, Baby " jsou nejen zábavné, ale poskytují také cenné rady pro spokojený sexuální život. A i když si o BDSM s rodiči u stolu nutně nepovídáme, tabu je stále méně a méně. Souběžně s tím se nabízí mnohem více příležitostí, jak se dozvědět o svých osobních vášních a věnovat se jim - aniž by se člověk musel katapultovat na společenský okraj. Sex se stal módním tématem, naprosto společensky přijatelným a módním. Jak to, že mladí lidé mají méně sexu? Stali jsme se prostě unavenými?

Kariérní stres, pocit nedostatečnosti a menší angažovanost - důvody pro méně sexu.

V průzkumu z roku 1991 mělo sexuální zkušenosti již 54 % středoškoláků, v roce 2015 to bylo něco přes 41 %. A průměrný dospělý člověk měl v roce 2014 sex pouze 54krát za rok, zatímco na konci 90. let to bylo 62krát. V posledních letech se pravděpodobně dokonce poněkud snížil...

V Německu to v detailech vypadá trochu jinak, ale trendy jsou podobné: například studie "Freizeit Monitor 2019" právě odhalila, že podíl Němců, kteří mají sex alespoň jednou měsíčně, klesl od roku 2014 o 4 %. Ani ne třetina Němců (30 %) má sex alespoň jednou týdně. Mezi mladými dospělými je jich alespoň o něco více (40 %) - ale není jich opravdu mnoho.

Důvody poklesu sexuálního života jsou různé a lze se o nich jen dohadovat: Za prvé, dnešní mladí lidé jsou vystaveni mnohem většímu pracovnímu stresu, což znamená, že romantické vztahy jdou rychle stranou. Pokud se k tomu přidá nespokojenost s vlastním tělem, může být docela obtížné se s druhou osobou vůbec zapojit a dostat se do společné nálady. A zejména díky všem těm dokonalým fotkám na Instagramu je tak snadné cítit se nedostatečně. Navíc je tu to neustálé nezávaznost: seznamovací aplikace dělají výběr obrovský - jak se můžete zavázat, prosím? To se odráží i ve studii, která zjistila, že přibližně 60 % Američanů mladších 35 let nemá trvalý vztah. I když jsou to stále páry, jejichž sexuální život je statisticky aktivnější.

A sex je všude ve vzduchu - dokonce až příliš?

A je pravděpodobné, že se také cítíme trochu zahlceni všudypřítomností sexu a vysokými očekáváními, která ho často provázejí. Ze všech stran slyšíme, jak skvělý může být sex. Ale co když to sami nezvládáme tak dobře? A potom se cítit špatně, protože nestíháme? Co se týče otevřenosti, "hodně mluvíme o sexu, ale ne o sexu, který sami provozujeme", jak to v jednom rozhovoru výstižně vyjádřila novinářka a "osvětářka" Kristina Weitkampová. A to, o čem mluvíme, nás činí nejistými. Není divu, že se věci častěji pokazí nebo že se nám prostě nechce mít sex, když se naskytne příležitost. Zvláště když se nejprve musíme vypořádat s (dosud) neznámým protějškem. Obecně se zdá, že stále více se toho děje teoreticky: Sbíráte sirky, trochu si povídáte - ale ke skutečnému setkání a všemu, co následuje, nedochází příliš často. Je to nějak škoda. Nebo ne?

Co pomáhá, když chci mít více sexu? - 5 hmatatelných tipů

A teď? Stačí se smířit s vývojem, nebo můžeme něco udělat sami, pokud bychom raději měli více sexu? My jsme samozřejmě pro druhou možnost - a proto pro vás máme pět základních tipů, jak v budoucnu dopřát sexu ve svém životě více prostoru:

1. nevolte vždy snadnou cestu.

Často volíme snadnou cestu: shodu a slibný chat, ale pak se před rozhodujícím krokem ke skutečnému rande vypaříme. Nebo se raději spokojíme sami se sebou, protože je to jednodušší než se zapojit do situace, kdy se cítíme nejistí. To už je pryč. V budoucnu se vykašlete na snadnou cestu a odvážně vykročte vpřed. Pokud se ukáže, že je to neúspěch, můžete si vždy zaškrtnout a přejít k dalším pokusům.

2. nenechte se unést množstvím možností.

Jistě, výběr je obrovský a je nesmírně těžké se rozhodnout. Dáte přednost sexy známosti z Joyclubu, chytrému spolužákovi z univerzity nebo tomu jednomu klukovi, který se zdá, že nám po pár rozhovorech dokonale rozumí? Rychle jste se v těch možnostech zamotali a v šoku jste se raději do žádné z nich nezapojili. S tím byste také měli skoncovat - nejlépe tak, že se budete soustředit vždy na jednu osobu. Pokud máte pochybnosti, můžete se vždy setkat s dalšími, až skončí současná známost. Mimochodem, je to spravedlivé pouze vůči ostatním lidem. Nebo chcete být jedním z mnoha?

3. umožnit si větší blízkost a vzájemně se zapojit.

Pokud každé romantické setkání není nic napůl a nic vcelku, protože máme zábrany se angažovat, ovlivňuje to přirozeně i náš sexuální život. Protože i když říkáme, že jsme v klidu, často je mezi námi neviditelná zeď. Například ochranná zeď, která nás má chránit před zklamáním. Jde jen o to, že se tím může ztratit spousta dobrých věcí a skutečná blízkost se někdy stává uměním. Proto: Pokud je vám setkání v zásadě příjemné, dovolte si časem větší sblížení a dejte si tak šanci, abyste z něj vytěžili více. To má obvykle docela pozitivní vliv na váš sexuální život.

A když se to pokazí, tak se to pokazí. Pak si můžete říct, že jste se snažili, a nakonec se slibné setkání uskuteční někde jinde.

4. blokujte stresové faktory - vytvořte si čas na relaxaci.

Stěží existuje větší zabiják chtíče než stres - a ten je dnes všudypřítomný. Aby vám to neničilo sexuální život, měli byste si vědomě vytvářet (časový) prostor, kam stres nemůže vstoupit. Bez ohledu na to, co vás trápí, se tím můžete zabývat i později. Při zaslouženém volnu je důležitý odpočinek - i v podobě malého příjemného dobrodružství.

Dobrým způsobem, jak se naučit "vypnout", je meditace. Zkuste to. Nebo začněte své laskání malou masáží při poslechu relaxační hudby...

5 Mluvte o sexu a svých potřebách - na schůzkách i ve vztahu.

Sex se obvykle stane opravdu dobrým, až když znáte své sexuální potřeby a malá tajemství, která používáte, abyste se navzájem rozproudili. To samozřejmě vyžaduje otevřenost a určitou míru důvěry. Ale i když se někdy může zdát dost zvláštní mluvit o vlastních erotických touhách, není se čeho bát. Nemusíte mít vždy dokonalou shodu. Ale může být docela fajn zkoušet spolu nové věci a pak cítit, jak svého partnera přivádíte k úplně novým výšinám.

Samozřejmě byste se měli vždy vědomě rozhodnout, s kým chcete sdílet své nejintimnější touhy. V závislosti na situaci se však může vyplatit udělat to na několika prvních schůzkách. Kdo ví, jaké možnosti se pak objeví...

 

Bavte se s našimi tipy! Dejte nám vědět, zda vám pomohly. A pokud sami znáte nějaké zasvěcené tipy, napište nám! Mimochodem, článek v Atlanticu přinesl i několik dobrých zpráv: Konkrétně to, že starší lidé jsou v dnešní době stále dost aktivní. Pokud tedy v mládí nemáte příliš mnoho sexu, můžete to vždy dohnat později.

Mister Size
Další články

Dobrý sex nemusí být dokonalý

Přečtěte si nyní

Pilulka - opravdu správný způsob, jak dosáhnout rovnosti v sexu?

Přečtěte si nyní

Kondomy a lubrikant - aby sex šlapal jako hodinky

Přečtěte si nyní