Skip to main content

Kondom nahradil antikoncepční pilulku na prvním místě mezi antikoncepčními prostředky v Německu

Časy se mění, i pokud jde o antikoncepci. Podle nedávné publikace Spolkového centra pro zdravotní výchovu (BZgA ) z 16. 11. 2023 aktuální údaje z reprezentativního opakovaného průzkumu antikoncepčního chování dospělých v Německu v roce 2023 ukazují, že kondom nahradil antikoncepční pilulku jako preferovaný antikoncepční prostředek v Německu.

Pilulka ztrácí na popularitě

Užívání pilulky je na ústupu. V roce 2023 používalo tento hormonální antikoncepční prostředek stále jen 38 % respondentů, zatímco v roce 2007 to bylo 55 %. Významná změna se projevuje v tom, že kondom je nyní poprvé od roku 2007 používán k antikoncepci častěji než pilulka (podíl 53 %). Tato změna antikoncepčního chování vychází ze stále kritičtějšího postoje k hormonálním antikoncepčním metodám. Všechny ostatní antikoncepční metody hrají roli jen pro malou část populace.

Rostoucí kritika hormonální antikoncepce

Přijetí hormonálních antikoncepčních metod klesá. Až 61 % žen a mužů se domnívá, že hormonální antikoncepce má negativní účinky na jejich tělo a mysl. Pro srovnání, v roce 2018 s tímto tvrzením souhlasilo pouze 48 procent. Obecné odmítání pilulek nebo hormonální antikoncepce uvádí 15 procent žen užívajících antikoncepci, zatímco před dvanácti lety to bylo jen 1 procento.

Zvláště nápadný je kritický postoj mladých dospělých k hormonům. Podíl uživatelek pilulek ve věku 18 až 29 let se za dvanáct let snížil ze 72 na 46 procent. Zároveň 18 procent této věkové skupiny nyní používá antikoncepční metody, jako je nitroděložní tělísko, zatímco v roce 2011 to byla 3 procenta.

Důraz na snášenlivost a spolehlivost

Ze studie vyplývá, že pro 39 procent sexuálně aktivních dospělých je rozhodujícím kritériem při výběru antikoncepční metody spolehlivost a pro 30 procent snadnost použití. Dobrá snášenlivost je stále důležitější pro 25 procent.

Náklady hrají roli

Pro 19 procent všech žen a mužů je důležitým faktorem cena antikoncepce. Význam nákladů potvrzují zejména ženy (30 procent), mladí respondenti (34 procent) a lidé s nízkými příjmy (39 procent).

Dobře informovaní díky různým zdrojům

Respondenti se cítí být dobře informováni: 94 procent respondentů ve věku 18 až 49 let se považuje za "velmi dobře" nebo "dobře" informované o antikoncepci. Nejdůležitějším zdrojem informací pro ženy zůstává gynekologická poradna (73 procent). Zajímavé je, že webové stránky jsou poprvé nejčastěji uváděným zdrojem informací pro muže. I my v Mister Size se snažíme přispět svým blogem o kondomech, abychom poskytli ještě více a kvalitnějších informací o antikoncepci a kondomech.

Ochrana před pohlavně přenosnými chorobami

Současná čísla bohužel ukazují, že počet pohlavně přenosných chorob roste, a proto je zvýšené používání kondomů dobrým znamením, jak tento trend zvrátit. Na rozdíl od antikoncepční pilulky poskytuje kondom spolehlivou ochranu před pohlavně přenosnými chorobami, a je tedy snadno dostupnou, spolehlivou a levnou antikoncepcí bez vedlejších účinků hormonů.

Závěr

Antikoncepční prostředí v Německu se mění. Kritický postoj k hormonálním antikoncepčním metodám vede k tomu, že kondom nahrazuje pilulku jako antikoncepční prostředek číslo jedna. Snášenlivost, spolehlivost a snadné užívání jsou v centru výběru antikoncepce. Stále důležitější je možnost získat informace prostřednictvím internetu. Se správným kondomem od společnosti Mister v individuální velikosti kondomu není zanedbávána ani zábava a prožitek, takže kondomy nejsou ani příliš těsné, ani nesklouzávají a vy si můžete bez obav užívat pohlavní styk.

Určete si svou velikost kondomu nyní

Kupte si kondomy přímo

Mister Size
Další články

První sex: Tipy a informace, aby to bylo krásné

Přečtěte si nyní

Co je Pearl Index - a proč jsou kondomy dobré!

Přečtěte si nyní

Správné skladování kondomů

Přečtěte si nyní