Skip to main content

Antikoncepce bez hormonů pro ženy, nejlepší metody

V tomto článku se dozvíte o antikoncepci bez hormonů a antikoncepčních metodách, které máte jako žena k dispozici. Dozvíte se také, jak tyto metody fungují, kolik stojí a jak jsou bezpečné.

K označení bezpečnosti používáme Pearlův index. Uvádí, kolik žen otěhotnělo, pokud pravidelně používaly antikoncepční metodu po dobu 1 roku. Pearlův index 15 znamená, že 15 ze 100 žen otěhotnělo během jednoho roku při použití této metody.

Jaké antikoncepční metody jsou k dispozici pro ženy?

Na rozdíl od antikoncepčních metod pro muže je pro ženy k dispozici celá řada antikoncepčních prostředků. Celkově je lze rozdělit do 4 různých kategorií:

Hormonální antikoncepční metody: Při těchto antikoncepčních metodách se různými způsoby podávají tělu vlastní estrogeny a progestageny. Tyto hormony oklamou tělo, aby si myslelo, že jste těhotná, což znamená, že již nemůžete otěhotnět.

Chemická antikoncepce: Stručně řečeno, chemická antikoncepce, jako jsou antikoncepční gely nebo krémy, zabíjí spermie nebo jim znemožňuje pohyb. Tyto spermicidy by se měly používat pouze v kombinaci s jinými antikoncepčními prostředky, protože samy o sobě jsou příliš nebezpečné.

Mechanické metody antikoncepce: Patří sem ženské kondomy, cervikální čepičky nebo měděné antikoncepční prostředky. Tato antikoncepce vytváří bariéru, kterou spermie neproniknou.

Přirozená antikoncepce: Do této kategorie antikoncepčních metod bez hormonů patří teplotní metoda nebo kalendářní metoda. Cílem těchto metod je v podstatě sledovat vaše tělo a určit plodné dny.

Přirozená antikoncepce

V současné době existuje 5 různých přírodních antikoncepčních metod, které můžete použít k získání antikoncepce bez hormonů. Dobré je, že při správném a pravidelném používání mohou být skutečně velmi bezpečné.

Mnoho žen navíc uvádí, že jim tyto metody pomohly lépe pochopit a vnímat svůj cyklus a tělo.

Už jen kvůli tomuto bodu by se mohlo vyplatit vyzkoušet jednu nebo více metod.

Je důležité si uvědomit, že byste se neměla zdržovat pohlavního styku nebo používat jiné antikoncepční metody, jako je kondom, pouze v den ovulace. Spermie mohou v děloze přežívat až 4 dny. To znamená, že byste si měli naplánovat alespoň 5 dní abstinence nebo ochrany.

Přirozená antikoncepce pomocí kalendářní metody

Antikoncepce pomocí kalendářní metody je jednou z nejstarších metod přirozené antikoncepce. Téměř současně ji ve 20. letech 20. století vyvinuli gynekologové Kyusaku Ogino a Hermann Knaus, proto je metoda známá také jako "Knaus-Ogino metoda".

K použití kalendářní metody potřebujete pouze cyklistický kalendář nebo diář.

Je důležité, abyste svůj cyklus pozorovali a dokumentovali po dobu přibližně 6 měsíců, než začnete počítat. Je váš cyklus pravidelný? Pravidelně odchylné nebo nepravidelné?

Metoda v podstatě předpokládá 28denní cyklus s ovulací po 14 dnech.

Více informací o tom, jak výpočet funguje, najdete zde.

Náklady: Od cca 6 eur za cyklistický kalendář, ale funguje s jakýmkoli kalendářem.

Pearl index: 9 ze 100

Cervikální metoda místo pilulky

Při cervikální metodě je třeba nahmatat děložní hrdlo. Je to proto, že se mění během menstruačního cyklu. Bezprostředně po menstruaci je děložní hrdlo pevné a uzavřené. Je také blíže ke vchodu do pochvy.

Během plodných dnů je děložní čípek měkký (jako rty) a mírně otevřený. Kromě toho je nyní dále uvnitř těla.

Tuto metodu lze dobře kombinovat s následujícími přirozenými antikoncepčními metodami.

Náklady: Zdarma

Perlový index: 3 až 23 ze 100

Antikoncepce pozorováním cervikálního hlenu

Metoda cervikálního hlenu, nazývaná také Billingsova metoda, funguje podobně jako cervikální metoda.

Hlen děložního hrdla se během cyklu mění z hrudkovitého a vazkého po menstruaci na mléčně zakalený těsně před ovulací. Čím více se blížíte k ovulaci, tím je váš cervikální hlen tekutější a čirší.

V nejplodnějších dnech můžete mezi prsty nakreslit nitky s hlenem.

Chcete-li používat antikoncepční metodu cervikálního hlenu, musíte každý den testovat a zaznamenávat jeho množství, barvu a konzistenci. Pokud se množství cervikálního hlenu v krátké době znásobí, můžete očekávat ovulaci za 2 až 3 dny.

Náklady: Zdarma

Pearl index: 15 ze 100

Antikoncepce bez hormonů pomocí teplotní metody

Při této metodě je třeba měřit tělesnou teplotu teploměrem po probuzení, tzv. bazální tělesnou teplotu.

Po ovulaci se vaše tělesná teplota zvýší o několik desetin stupně, kde zůstane až do menstruace a poté opět klesne.

Protože tělesná teplota může být ovlivněna také stresem nebo nemocí, měli byste ji vždy kombinovat s dalšími metodami, jako je například Billingsova metoda.

Některé fitness trackery již nabízejí funkce pro průběžné měření tělesné teploty. Patří mezi ně například Fitbit nebo Oura.

Náklady: V závislosti na produktu od 2 do 399 eur.

Perlový index: 0,8 až 3 ze 100

Antikoncepce pomocí symptotermální metody

Symptotermální antikoncepční metoda je kombinací teplotní metody, metody cervikálního hlenu a případně cervikální nebo kalendářní metody.

Kombinací různých metod můžete spolehlivěji předpovědět své plodné dny.

Náklady: 2,- až 399,- Euro, případně provozní náklady na aplikace

Perlový index: 0,4 ze 100

Měděná cívka, měděný řetízek nebo měděná kulička pro dlouhodobou antikoncepci

Velkou výhodou měděné antikoncepce je, že ji gynekolog zavede pouze jednou a pak ji můžete používat až 5 let. Každých 6 měsíců je třeba zkontrolovat, zda je vše na svém místě, a to je vše.

Měď poškozuje spermie a znemožňuje jim pohyb. Kromě toho se změní děložní čípek, což rovněž značně ztíží nebo znemožní průnik spermií.

Nevýhodou těchto antikoncepčních prostředků bez hormonů je, že jejich zavádění a odstraňování je velmi bolestivé. V některých případech mohou také způsobit silnější menstruační krvácení a nepříjemné pocity.

Náklady: Přibližně 120 až 400 eur.

Perlový index: 0,4 až 1 ze 100

Diafragma nebo cervikální čepička pro antikoncepci bez hormonů

Tyto dvě bezhormonální antikoncepční metody jsou technickými antikoncepčními prostředky pro ženy. Jedná se o silikonové disky, které mají uvnitř také pružný kroužek. Diafragmu nebo cervikální čepičku lze nasadit až 2 hodiny před pohlavním stykem, aby se zablokovaly spermie.

Antikoncepční prostředky proto vytvářejí před děložním hrdlem bariéru, kterou lze dále posílit aplikací spermicidů, jako jsou antikoncepční gely nebo krémy.

Cervikální čepičky se mohou dokonce mírně přichytit k děložnímu čípku, a tím ho utěsnit.

Nevýhodou těchto alternativ k pilulce je, že musí zůstat v pochvě nejméně 8 hodin po sexu. Musí být také speciálně vybaveny gynekology. Kromě toho mohou vést k nechtěnému těhotenství, pokud jsou zavedeny nesprávně, a nechrání ani před pohlavně přenosnými chorobami.

Náklady: Asi 31 až 70 eur plus antikoncepční gely nebo krémy asi 10 až 15 eur za tubu.

Perlový index: 1 až 20 ze 100

Ženské kondomy jako alternativa k antikoncepci

Ženské kondomy, neboli "femidomy", jsou podobné mužským kondomům. Chcete-li jej použít, musíte jeden konec vložit do pochvy a držet jej na místě. Druhý konec zůstává na vnější straně a zakrývá vulvální pysky. Penis zůstává pokrytý touto latexovou kůží, která zachycuje veškeré sperma.

Další výhodou femidomů je, že vás také chrání před pohlavně přenosnými chorobami.

Bohužel to má i své nevýhody. Při používání mohou praskat, mohou klouzat a nemusí se snadno používat.

Náklady: Přibližně 8,50 až 10,50 za balení.

Perlový index: 5 až 25 ze 100

Kondomy pro bezpečnou antikoncepci

Alternativou k femidomům jsou samozřejmě kondomy, které nosí muž.

Je pravda, že pro vás jako pro ženu nejsou v tomto smyslu antikoncepcí, ale přesto jsou alternativou bez hormonů, která se snadno používá a získává.

Abyste si s nimi užili co největší bezpečí a zábavu, musíte se vy (nebo váš partner) ujistit, že používáte správnou velikost kondomu.

O tom, jak můžete vy nebo váš partner najít ideální velikost kondomu, si můžete přečíst zde.

Náklady: Od cca 3,95 eur za balení.

Perlový index: 2 až 12 ze 100

Sterilizace - bez hormonů, ale definitivní

Sterilizace je bezhormonální antikoncepční metoda pro ženy a muže, kteří již nechtějí mít děti. Ačkoli se často inzeruje, že sterilizaci lze zvrátit, šance na úspěch je malá, a i když se tak stane, šance na úspěšné těhotenství se snižuje.

Při této metodě jsou vaše vejcovody buď zablokovány, nebo přerušeny. To brání vajíčkům v cestě do dělohy a znemožňuje oplodnění.

Náklady: Přibližně 600 až 1 000 eur (hrazeno ze zdravotního pojištění, pokud je sterilizace nutná na základě lékařského potvrzení).

Perlový index: 0,1 až 0,3 ze 100

Jak bezpečný je coitus interruptus jako antikoncepce?

Přerušení soulože (tzv. metoda vytahování) je jednou z nejméně bezpečných antikoncepčních metod.

Snadno může dojít k nechtěnému těhotenství a nechrání ani před přenosem pohlavně přenosných chorob.

Tato metoda v zásadě spočívá ve vytažení penisu z pochvy krátce před ejakulací. To však vyžaduje velkou dávku sebekontroly a z penisu může ještě před ejakulací vytékat sperma.

Pearlův index 4 až 18 těhotenství je pouze přibližný odhad a ve skutečnosti je pravděpodobně ještě vyšší.

Náklady: Zdarma

Perlový index: 4 až 18 ze 100

Závěr o antikoncepci bez hormonů pro ženy

Existuje mnoho různých bezhormonálních antikoncepčních metod a antikoncepčních prostředků, které můžete jako žena používat místo pilulky, hormonálních tyčinek nebo hormonálních spirál. Abyste našla tu nejlepší metodu, doporučujeme vám poradit se s gynekologem nebo vyzkoušet přírodní antikoncepční metody pro ženy.

Pokud vás zajímá, co je pro muže k dispozici, přečtěte si náš příspěvek o nových a starých antikoncepčních metodách.

Mister Size
Další články

Dobrý sex nemusí být dokonalý

Přečtěte si nyní

Pilulka - skutečně rovná práva při sexu?

Přečtěte si nyní

Kondomy a lubrikant: takhle jde sex jako po másle

Přečtěte si nyní