Skip to main content

Alternativy maziva - jaká je nejlepší náhrada?

Jedna polévková lžíce olivového oleje může kondom poškodit více než 18 litrů vzduchu, který se do něj napumpuje. Zjistěte, proč tomu tak je a které oblíbené alternativy lubrikantů je lepší nechat v kuchyni.

Lubrikant - co když není v pravou chvíli k dispozici?

Ať už na bázi silikonu, vody, hřejivé, mravenčení nebo organické - v současné době existuje široká škála lubrikačních gelů. Ať už ze zdravotních důvodů, nebo pro extra dávku potěšení, pro každou potřebu se najde ten pravý.

Co se ale stane, když si příliš pozdě uvědomíte, že osvědčená tuba je již prázdná? Podívali jsme se blíže na oblíbené domácí prostředky a alternativy, abychom našli tu nejlepší náhradu.

Záleží na typu sexu, který provozujete

Orální, vaginální, anální a s kondomem nebo bez něj: tyto faktory ovlivňují, zda lze určitý prostředek použít jako náhradu, nebo ne.

Potraviny, jako je med, jsou oblíbenou lubrikační alternativou pro orální uspokojení. Stačí jej namazat na požadované části těla a sladká chuť doslova vybízí k uspokojení. Polibky a laskání se s touto zlatavou pochoutkou stanou zcela novým milostným dobrodružstvím.

Med lze obvykle bez problémů aplikovat na vnější intimní oblasti mužů i žen. Egyptská studie dokonce zjistila, že směs jogurtu a medu může být účinná proti vaginálním plísním.

Samozřejmě nelze vyloučit nesnášenlivost. Pokud chcete být na bezpečné straně, je lepší používat lubrikant s příchutí, protože ten byl vyvinut speciálně pro intimní oblast.

Pokud dochází i k penetračnímu vaginálnímu styku, je obecně lepší nechat jídlo v kuchyni. Sliznice totiž často reagují velmi citlivě na cizí látky.

Citlivá vaginální flóra

Jedním z důvodů je, že vaginální sliznice reagují silně a nepředvídatelně na změny pH. Hodnota pH je měřítko, které popisuje relativní kyselost nebo zásaditost roztoku.

Pochva je citlivé prostředí, které závisí na přirozené rovnováze mikroorganismů a tekutin. Zdravé poševní prostředí má obvykle pH 3,8 až 4,5, což je mírně kyselé.

Pokud použijete domácí prostředky, jako je zvlhčující krém nebo různé oleje, které nejsou přizpůsobeny ženské vaginální flóře, mohou změnit pH a vést k plísním, podráždění a infekci. Složky, jako je parfém, mohou také intimní oblast podráždit a způsobit silné pálení. To platí zejména pro masážní oleje, které nejsou výslovně označeny jako výrobky 2 v 1.

Kokosový olej jako alternativa lubrikantu

Čistý kokosový olej je výjimkou: nejenže je dobře snášen, ale lze jej použít i pro intimní péči. Podobně jako med působí kokosový olej jako přírodní prostředek proti vaginálním plísním.

Kokosový olej lze použít také k péči o anální oblast. Je tedy praktickou náhradou lubrikantu při vaginálním nebo análním styku. Měli byste však mít na paměti, že lubrikace se vyčerpá rychleji než u skutečného (análního) lubrikantu. Kromě toho by se kokosový olej nikdy neměl používat s latexovými kondomy, protože kondomy se vlivem tuků a olejů stávají porézními.

Totéž platí pro mléčný tuk: někteří gynekologové dodnes doporučují používat v intimní oblasti šetrné množství mléčného tuku jako péči. Lze jej tedy použít jako náhradu lubrikantu. Mléčný tuk má však také velmi vysoký obsah tuku, který může být pro latexové kondomy velmi škodlivý.

Existují jiné alternativy lubrikantů pro anální styk?

Dostatečné množství lubrikantu je pro anální styk nezbytností, protože sliznice v konečníku nedokáže produkovat zdaleka tolik vlhkosti jako sliznice ve vagíně. Suchý anální styk může všem zúčastněným způsobit silnou bolest a podráždění. Na rozdíl od některých filmů pro dospělé zde s trochou slin daleko nedojdete, protože rychle vysychají a téměř neposkytují lubrikaci.

Mastné látky, jako je salátový olej a vazelína, zde také nadělají více škody než užitku. Anální sliznice jsou stejně citlivé jako sliznice vaginální a mají tendenci se snadno infikovat.

Existuje řada lubrikantů, které byly vyvinuty speciálně pro anální styk. Ty mají obvykle delší a intenzivnější skluz než běžné lubrikanty. Proto je vhodné anální dobrodružství odložit a pořídit si vhodný lubrikant předem.

Kondomy - Proč nemohu použít domácí prostředky, jako je kokosový olej, mléčný tuk nebo pleťové mléko?

Podle normy ISO 4074 musí být kondom schopen pojmout 18 litrů vzduchu, aniž by praskl. Trocha krému nebo oleje přece neuškodí, nebo ano?

Bohužel špatně! Mastné nebo olejové látky, jako je kokosový olej, olivový olej, vazelína a zvlhčující krémy, ve skutečnosti způsobují velké škody. Abychom pochopili, proč jsou tyto látky pro kondomy tak nebezpečné, musíme nejprve pochopit, jak se kondom vyrábí.

Běžné kondomy, které neobsahují latex, jsou vyrobeny z přírodního kaučukového latexu. Ten je předem vulkanizován. To znamená, že se kaučuk pod tlakem a za tepla smíchá s trochou síry. Tím se vytvoří sirné můstky, tj. mnoho malých sloučenin uvnitř materiálu. Chemická reakce zajišťuje, že materiál je měkký a pružný.

Nevulkanizovaná pryž by měla tvrdou konzistenci, za studena by se lámala a za tepla tavila. Proto je zcela nemyslitelný jako materiál pro výrobu automobilových pneumatik, čisticích rukavic nebo kondomů.

Minerální oleje a maziva však mohou tyto chemické sirné můstky v pryži napadat a narušovat strukturu materiálu. To je způsobeno také tím, že přírodní kaučuk v minerálních olejích a tucích silně bobtná. Pokud se tyto můstky poruší, pryž, a tím i kondom, se stává porézní a dochází k drobným poškozením a mikrotrhlinám.

Mimochodem, tyto sirné můstky se časem nahrazují kyslíkovými můstky, které rovněž poškozují kaučuk. Proto kondomy nevydrží věčně, ale obvykle jen kolem 5 let. UV záření, vlhkost, vzduch a další faktory prostředí však mohou tento proces urychlit, proto je důležité i správné skladování kondomů.

Doporučujeme proto používat pouze lubrikant na vodní bázi pro kondomy a žádné domácí prostředky nebo alternativní produkty.

Na co si musím dávat pozor u lubrikačního gelu obecně?

Lubrikační gely jsou vlastně velmi nenáročné, ale existují 3 body, které byste měli zvážit:

  1. Lubrikant lze použít k požadovanému účelu, tj. v případě potřeby je bezpečný pro hračky nebo kondomy.
  2. Stejně jako kondomy by se lubrikanty měly skladovat na chladném, suchém a tmavém místě. Vhodným místem pro jejich uložení je skříňka nebo noční zásuvka.
  3. Datum minimální trvanlivosti ještě neuplynulo. Ne všechny lubrikační gely ho mají, ale pokud ano, nemělo by být překročeno.

Nemám žádný lubrikant na vodní bázi - mohu použít kondomy s lubrikantem na silikonové bázi?

Bohužel, tady je to podobně chemické, protože kondomy jsou obvykle již předem potaženy lubrikantem na bázi silikonu. Například naše kondomy MISTER SIZE jsou potaženy vysoce kvalitním, čistým silikonovým olejem (dimetikonem).

Problém: Existují různé druhy silikonového oleje. Pokud používáte lubrikant na bázi silikonu, může se silikonový olej obsažený v lubrikantu lišit od silikonového oleje v povlaku kondomu.

Pokud zkombinujete dva různé silikonové oleje, dojde k chemické reakci, která může způsobit poréznost kondomu. Lubrikanty na bázi silikonu by proto měly být s kondomy používány pouze tehdy, je-li jejich kompatibilita s latexovými kondomy jasně vyznačena na obalu.

Jak je to s lubrikanty na bázi silikonu pro sexuální hračky?

Lubrikant na bázi silikonu je skvělým doplňkovým produktem pro skleněné nebo plastové hračky. Důrazně se však nedoporučuje pro silikonové hračky, protože pevný silikon hračky a dokonce i čistý silikonový olej jsou dva různé materiály. Při kontaktu pevného silikonu se silikonovým olejem dochází také k chemické reakci, která může pevný silikon napadnout a poškodit.

Silikonový olej je totiž pro pevný silikon jakýmsi rozpouštědlem a způsobuje jeho křehkost. Proto jste na bezpečné straně, pokud pro hračky používáte pouze lubrikanty na vodní bázi.

Závěr: Je lepší pořídit si správný lubrikant, než později litovat.

Experimenty v posteli: Vždy můžete experimentovat s polohami a sexuálními praktikami, ale měli byste být opatrní při používání domácích prostředků jako lubrikantů. Krémy, kuchyňské oleje a pleťová mléka sice zajistí sametovou hebkost vaší pokožky, ale mohou dráždit sliznice v intimní oblasti a podporovat infekce.

Pokud tedy výrobek nebyl vyvinut speciálně pro genitálie, je lepší držet ho od této citlivé oblasti dál. Používání kondomů může být velmi nebezpečné: oleje a tuky způsobují bobtnání přírodního kaučukového latexu, což rychle snižuje jeho bezpečnost.

Lubrikanty jsou dnes k dostání (téměř) všude: v supermarketech, lékárnách, drogeriích, na čerpacích stanicích i v internetových obchodech. Je sice nepříjemné, když musíte kvůli chybějící nebo prázdné tubě odložit žhavý milostný akt, ale ještě nepříjemnější je sedět v ordinaci s plísňovou infekcí.

Organický lubrikační gel MISTER SIZE jako všestranný talent

Zejména pro lidi, kteří chtějí, aby to bylo bezpečné a nekomplikované, je kvalitní lubrikační gel na vodní bázi, jako je MISTER SIZE Organic Lubricant, tou správnou volbou.

Lze jej bez problémů používat s hračkami i kondomy a díky dlouhotrvající lubrikaci je vhodný i pro anální styk. Na rozdíl od mnoha náhražkových produktů zde nemusíte brát v úvahu žádné dráždivé složky, chemické reakce ani shodu materiálů - stačí ho jen nanést a mokré potěšení může začít!

Mister Size Bio Gleitgel

Organický lubrikační gel MISTER SIZE

Objevte nyní - organický lubrikační gel na vodní bázi od Mister Size se dokonale přizpůsobí kondomu, stejně jako se kondom přizpůsobí vám.

Mister Size
Další články

Dobrý sex nemusí být dokonalý

Přečtěte si nyní

Pilulka - skutečně rovná práva při sexu?

Přečtěte si nyní

Kondomy a lubrikant: takhle jde sex jako po másle

Přečtěte si nyní