Skip to main content

Skrytá rizika levných výrobků - nejen kondomů

V dnešním globalizovaném světě je přístup k výrobkům ze všech koutů světa snadnější než kdykoli předtím. Platformy z Číny, jako jsou Temu, AliExpress a Shein, způsobily revoluci v online nakupování tím, že nabízejí širokou škálu výrobků za velmi přijatelné ceny. Podle průzkumu společnosti Appinio, která se zabývá průzkumem trhu, si v lednu 2024 26 % Němců ve věku 16 až 65 let již něco koupilo na Temu. Každý den nyní do Německa dorazí přibližně 200 000 zásilek z Číny.

Mezi těmito produkty jsou i kondomy, což jsou výrobky, které musí být v Evropě schváleny jako zdravotnické prostředky a testovány na bezpečnost, aby poskytovaly optimální ochranu nejen před nechtěným těhotenstvím, ale také před pohlavně přenosnými chorobami. Příznivé ceny však vždy vyvolávají otázky ohledně kvality a bezpečnosti těchto výrobků. Tento příspěvek na blogu se zabývá možnými riziky spojenými s nákupem levných výrobků, zejména kondomů z Dálného východu, a uvádí doporučení, jak se můžete chránit.

Obavy o kvalitu a bezpečnost

Hlavními obavami při nákupu levných výrobků, zejména kondomů, by neměla být pouze cena, ale kvalita a bezpečnost. Kondomy se používají nejen k prevenci otěhotnění, ale také k ochraně před pohlavně přenosnými infek cemi (STI). Účinnost kondomů však do značné míry závisí na jejich kvalitě. Studie* prokázaly, že u kondomů, které nesplňují mezinárodní, americké nebo evropské standardy kvality, je vyšší riziko protržení a protékání, což výrazně snižuje ochranu.

Mnohé výrobky zejména levných prodejců z Dálného východu mohou být také velmi kvalitní nebo mít dobrý poměr ceny a výkonu. Kondomy však mají zvýšené požadavky na bezpečnost, takže na první pohled nemusíte poznat, zda je výrobek splňuje. U kondomů a dalších intimních výrobků, jako jsou sexuální hračky a osobní lubrikanty, je také důležité mít na paměti, že přicházejí do styku s tělem a že materiály jsou někdy kontaminovány škodlivými látkami více, než bychom si přáli. V případě elektronických sexuálních hraček je zde také otázka elektrické bezpečnosti, která nemusí být testována tak přísně jako například v Evropě.

Jak fungují platformy elektronického obchodu z Číny?

Platformy jako Temu, AliExpress a Shein jsou známé svými nízkými cenami. Těchto nízkých nákladů je často dosaženo výrobou v zemích s nižšími výrobními náklady. Výrobky jsou často nakupovány platformami přímo od výrobce ve velkém množství, nebo jsou dokonce vyráběny přímo výrobcem pouze na objednávku a zasílány přímo zákazníkovi. Tím se dokonce šetří náklady na skladování a dopravu. Výrobky obvykle přilétají do Evropy ve speciálně pronajatých letadlech a poté jsou předány místním zásilkovým službám. Při záplavě balíků, které nyní do Evropy denně přicházejí, je mohou celníci kontrolovat pouze namátkově, a proto nemohou zajistit, aby byly všechny nebezpečné výrobky vytříděny nebo aby byly v cílových zemích zaplaceny všechny potřebné daně. Pokud si tedy objednáte kondomy v Asii, musí projít celní kontrolou, která však neposkytuje jistotu, že nebezpečné výrobky jsou vytříděny, protože ne každá zásilka může být zkontrolována.

Kondomy, které se vyrábějí v Asii:

Ve skutečnosti se většina kondomů nyní vyrábí v Asii, a to i těch, které si můžete koupit v Evropě a Severní Americe od renomovaných značek. Přesto jsou v kvalitě často značné rozdíly. Například v Evropě platí pro kondomy přísná pravidla, protože musí být schváleny jako zdravotnický prostředek. V tomto případě to platí i pro výrobu v Asii. Kondomy vyráběné pro Evropu proto musí splňovat všechny požadavky zákona o zdravotnických prostředcích. Továrny musí projít velmi náročnou certifikací a každý kondom je testován individuálně. Například pro Evropu existuje odpovídající norma ISO, kterou musí kondomy splňovat: DIN EN ISO 4074

Proč se ale kondomy vyrábějí především v Asii? Jednoduše proto, že tam rostou suroviny. Kondomy se vyrábějí z přírodního kaučukového latexu, který se získává z mízy kaučukovníku. Ty se obvykle pěstují v Jižní Americe nebo jihovýchodní Asii. Mezi hlavní pěstitelské země patří Thajsko, Indonésie a Malajsie. Tím, že vyrábíme na místě, umožňujeme ve společnosti Mister Size místním obyvatelům podílet se na hodnotovém řetězci jejich surovin, a ne jen levně prodávat suroviny dál do Evropy.

Na co byste si měli dát pozor

Pokud si chcete koupit kondomy online, měli byste věnovat pozornost následujícím skutečnostem:

  • Místní obchody: U obchodů z EU nebo dokonce z vaší země byste si měli být poměrně jistí, že výrobky splňují příslušné místní požadavky na kvalitu, protože podléhají také dozoru nad trhem příslušných zemí a podle toho smějí prodávat pouze schválené zdravotnické výrobky. Samozřejmě, stejně jako v jiných odvětvích, může existovat jeden nebo dva obchody, které předpisy obcházejí, nebo dokonce obchody falešné.
  • Hodnocení prodejců: Zkontrolujte hodnocení a zpětnou vazbu od ostatních kupujících, pokud jde o kvalitu výrobku a důvěryhodnost prodejce.
  • Popisy výrobků: Dávejte si pozor na nejasné nebo nedostatečné popisy výrobků. Renomované výrobky obvykle obsahují podrobné informace o materiálech a vlastnostech výrobku.
  • Pravidla pro vracení zboží: Zkontrolujte si pravidla pro vracení zboží u prodejce. Zákaznicky vstřícná politika vracení zboží může být ukazatelem důvěryhodnosti prodejce.
  • Zkontrolujte webové stránky značky: Pokud má vámi vybraná značka kondomů vlastní webové stránky, můžete je obvykle velmi snadno najít pomocí webového vyhledávače a zjistit více informací o výrobku a často také o doporučených prodejních místech. Podrobné informace o kondomu a odkazy na vybrané obchody najdete přímo v naší vlastní sekci Mister Size Shop.
  • Buďte kritičtí: Měli byste být kritičtí k extrémně nízkým cenám, které jsou často na úkor kvality výrobku. Kondomy jsou také padělané.

Nákup levných výrobků prostřednictvím platforem, jako je Temu, AliExpress, Shein nebo jiných prodejců z Dálného východu, skrývá potenciální rizika z hlediska kvality a bezpečnosti. Tato rizika však lze minimalizovat pečlivou kontrolou informací o výrobku a hodnocení prodejce. Je důležité, abyste jako uživatelé kondomů převzali odpovědnost a ujistili se, že výrobky, které kupujete, jsou nejen cenově výhodné, ale také bezpečné a účinné. Rozhodnutí je nakonec na vás, ale informovaný výběr může pomoci chránit vaše zdraví a bezpečnost.

Jak bezpečně ušetřit peníze za kondomy

Jakmile si najdete svou velikost kondomu, doporučujeme zakoupit hromadné balení, abyste ušetřili na ceně za jeden kondom. Kondomy mají po vyrobení trvanlivost několik let a obvykle není na škodu koupit kondomy pro běžné použití na 1 nebo dokonce 2 roky. Protože každý má přirozeně velmi individuální spotřebu kondomů, nabízí Mister Size navíc různé velikosti balení, od balení po 3 kondomy na vyzkoušení, přes balení po 10 kondomů až po velkoobjemová balení s 36 kondomy nebo od roku 2024 také v sáčku se 100 kondomy.

Do obchodu Mister Size

Kondomy na dovolenou

Pokud se chystáte na dovolenou například na Dálný východ, do Afriky nebo do Jižní Ameriky, je nejlepší si předem zjistit, zda si máte vzít kondomy s sebou, protože kvalita kondomů nabízených na místě může (ale nemusí) být výrazně horší než například v Evropě nebo Severní Americe. Před několika lety se v některých zemích, například ve Vietnamu* nebo v Africe*, objevily skutečné skandály s místními kondomy, jejichž kvalita byla velmi špatná, a tím se výrazně zvýšilo riziko nechtěného otěhotnění a přenosu nemocí. Příslušné příklady můžete rychle najít například pomocí vyhledávače Google nebo se podívejte na odkazy v dolní části této stránky v sekci Reference.

Mister Size
Další články

První sex: Tipy a informace, aby to bylo krásné

Přečtěte si nyní

Co je Pearl Index - a proč jsou kondomy dobré!

Přečtěte si nyní

Správné skladování kondomů

Přečtěte si nyní