Skip to main content

Spermicidy a kondomy

Ve světě antikoncepce existuje mnoho možností, od hormonálních metod až po bariérové metody. Jedním z často diskutovaných přístupů je používání spermicidů. Tyto chemické látky mají za úkol potlačit pohyblivost spermií, a tím snížit pravděpodobnost otěhotnění. Jak bezpečné však skutečně jsou a existují případně lepší alternativy? V tomto příspěvku na blogu se podíváme na spermicidy, jejich možné vedlejší účinky a na to, proč jsou spolehlivou a lepší alternativou dobře padnoucí kondomy ve správné velikosti.

Spermicidy v centru pozornosti

Spermicidy jsou chemické látky, jako je nonoxynol-9, které jsou k dispozici ve formě gelů, krémů, pěny nebo čípků. Jejich hlavním účelem je zhoršit pohyblivost spermií nebo spermie usmrtit, a tím zabránit oplodnění. V některých případech jsou nabízeny také přípravky, které jsou založeny na vytvoření zvláště kyselého prostředí v pochvě, a tím čistě zhoršují pohyblivost spermií. Z definice se nejedná o skutečný spermicid, protože spermie nezabíjí. Tyto přípravky lze nalézt například v podobě gelů obsahujících kyselinu citronovou nebo mléčnou.

Přestože jsou jako antikoncepční prostředek snadno dostupné, mají spermicidy některé potenciální nevýhody. Například při samostatném použití mají Pearlův index pouze 3-21, což znamená, že 3 až 21 % žen otěhotní do jednoho roku i přes používání spermicidů. Spermicidy mají také potenciální vedlejší účinky.

Vedlejší účinky a nevýhody spermicidů

  1. Podráždění a alergie: Někteří lidé mohou být citliví na chemické látky obsažené ve spermicidech, což může vést k podráždění nebo alergickým reakcím v oblasti pochvy.

  2. Nutnost častého používání: Spermicidy je nutné použít bezprostředně před pohlavním stykem, což může potenciálně narušit spontánní intimitu.

  3. Nejistota při nesprávném použití: Účinnost spermicidů se může snížit, pokud nejsou aplikovány správně. To v sobě skrývá riziko nechtěného těhotenství.

  4. Žádná ochrana před pohlavně přenosnými chorobami: Spermicidy nechrání před HIV/AIDS a dalšími pohlavně přenosnými chorobami.

  5. Nízká účinnost: Pokud se spermicidy používají jako jediná antikoncepce, je spolehlivost bohužel nízká, obvykle by se měla používat také bariérová metoda, například diafragma.

Lepší volba: Vhodné kondomy ve správné velikosti.

Ačkoli spermicidy mohou být jednou z možností, existuje jednoduchá a spolehlivá alternativa: kondomy správné velikosti. Zde je několik důvodů, proč jsou dobře padnoucí kondomy správné velikosti lepší volbou než použití spermicidů:

  1. Ochrana před pohlavně přenosnými chorobami: Kondomy poskytují nejen účinnou bariéru proti spermiím, ale chrání také před pohlavně přenosnými infekcemi.

  2. Žádné chemické vedlejší účinky: Kondomy na rozdíl od spermicidů neobsahují žádné chemické látky, které by mohly způsobit podráždění nebo alergické reakce.

  3. Snadné použití: Kondomy lze nasadit předem, což nebrání spontánnímu intimnímu styku. Jejich použití je rovněž snadné a nevyžaduje složité návody.

  4. Různé velikosti a materiály: Kondomy se dodávají v různých velikostech, aby vyhovovaly individuálním potřebám. Dobře padnoucí kondom minimalizuje riziko sklouznutí nebo prasknutí a zajišťuje dobrý pocit při pohlavním styku.

Je také důležité vědět, že pokud se mají kondomy a spermicid používat společně, často se to nedoporučuje, protože mnoho spermicidů není schváleno pro použití s kondomy, protože mohou napadat materiál kondomů a v konečném důsledku je činí méně bezpečnými.

Závěr

Spermicidy mohou být pro některé lidi vhodnou volbou, ale jejich potenciální vedlejší účinky a nejistota při používání z nich nedělají ideální volbu pro každého. Dobře padnoucí kondomy správné velikosti nabízejí bezpečnou, účinnou a nekomplikovanou alternativu. Při výběru antikoncepce je důležité zvážit individuální potřeby a preference. V konečném důsledku je nejdůležitější bezpečnost a padnoucí kondomy mohou být spolehlivým řešením pro páry, které se chtějí chránit před nechtěným těhotenstvím i pohlavně přenosnými infekcemi. Pokud kondom sedí a je správně používán, poskytuje větší ochranu před nechtěným těhotenstvím než spermicid, takže použití spermicidu není nutné.

Mister Size
Další články

Jak se můžete chránit před pohlavně přenosnými chorobami?

Přečtěte si nyní

Antikoncepční metody pro muže: Tyto nové a staré jsou k dispozici

Přečtěte si nyní

Zvýšení potence jako muž, jak zlepšit svou potenci

Přečtěte si nyní