Skip to main content

Lucembursko vede v Evropě v oblasti antikoncepce

S výsledkem 94,2 % se Lucembursko umístilo na prvním místě evropského žebříčku antikoncepce "Evropského parlamentního fóra pro sexuální a reprodukční práva", těsně následováno Spojeným královstvím, Francií a Belgií. Atlas antikoncepce 2024 sestavuje svůj žebříček na základě hodnocení vládní politiky jednotlivých zemí v oblasti přístupu k antikoncepci, poradenství v oblasti plánování rodiny a poskytování informací o antikoncepci online.

Evropa se stále vyznačuje značnými rozdíly v antikoncepční politice mezi východní a západní Evropou. Tyto rozdíly odhaluje"Atlas antikoncepční politiky 2024": Zatímco západoevropské země, jako je Lucembursko (94,2 %), Spojené království (94,1 %), Francie (93,2 %) a Belgie (91,1 %), se v oblasti poskytování komplexního přístupu k antikoncepci a poradenství umisťují na předních příčkách, východoevropské země, jako je Polsko (33,5 %), Maďarsko (40,0 %) a Arménie (40,7 %), jsou na spodní hranici spektra.

Země jako Nizozemsko (81,1 %), Švédsko (77,1 %) a Německo (75,1 %) zůstávají v první třetině. V polovině žebříčku jsou například Rakousko (61,7 %), Švýcarsko (58,3 %) a Itálie (57,3 %).

Iniciativa Lucemburska plně hradit náklady na antikoncepci bez věkového omezení (s výjimkou kondomů) od 1. dubna 2023 nejenže vyzdvihuje tuto zemi v rámci Evropy, ale také představuje ostrý kontrast k situaci ve východní Evropě. V některých zemích zůstává přístup k moderním antikoncepčním metodám, poskytování informací a společenská akceptace antikoncepce velkou výzvou. Zejména Polsko, které se umístilo hluboko pod evropským průměrem, zdůrazňuje potřebu politických a sociálních reforem v této oblasti.

Některé země v Evropě hradí náklady

Atlas analyzuje celkem 46 evropských zemí a ukazuje, že ačkoli 22 zemí částečně hradí náklady na některá antikoncepční opatření a 44 zemí nabízí poradenství prostřednictvím národního zdravotního systému, kvalita a dostupnost těchto služeb se značně liší. Zatímco v západní Evropě je úhrada nákladů na antikoncepci často poskytována alespoň u vybraných antikoncepčních prostředků a určitých věkových skupin a přístup k poradenství je široce rozšířen, východoevropské země se potýkají s omezenou dostupností, vysokými náklady a nedostatkem informací.

Vedle Lucemburska je dalším příkladem hrazení nákladů Francie: od roku 2022 jsou náklady na antikoncepci pro ženy do 25 let hrazeny ze zdravotního pojištění a od roku 2023 jsou v lékárnách zdarma dostupné také kondomy pro Francouzky do 25 let. Něco podobného existuje i ve Velké Británii.

Vedoucí postavení Lucemburska v této oblasti zdůrazňuje význam politické podpory a investic do sexuálního a reprodukčního zdraví. Příklad velkovévodství ukazuje, že pokrok je možný, pokud vlády stanoví priority a přidělí odpovídající zdroje.

Rozdíl mezi východní a západní Evropou

Rozdíl mezi východní a západní Evropou v oblasti antikoncepční politiky nám připomíná, že je stále co zlepšovat. Je třeba pokračovat v úsilí, aby každý v Evropě měl přístup k informacím a zdrojům potřebným k informovanému rozhodování o vlastním reprodukčním zdraví.

Průkopnická role Lucemburska a práce organizací, jako je Planning Familial, jsou inspirativním příkladem toho, jak odhodlání a politická podpora mohou přinést významné zlepšení v oblasti sexuálního a reprodukčního zdraví. Doufáme, že tento příklad budou následovat i další země, aby překonaly rozdíly v antikoncepční politice a vytvořily Evropu, kde má každý právo na svobodnou a informovanou volbu v oblasti plánování rodiny.

Svou roli by měla hrát také ochrana

Domníváme se, že kromě antikoncepce by měla hrát roli také ochrana před pohlavně přenosnými chorobami. Mnoho antikoncepčních prostředků bohužel neposkytuje dostatečnou ochranu proti pohlavně přenosným chorobám a jejich výskyt v posledních letech opět roste. Je skvělé, když jsou antikoncepční prostředky k dispozici zdarma - ale pokud nejsou součástí balení kondomy, jako je tomu v případě Lucemburska, pak bohužel neexistuje žádná ochrana proti pohlavně přenosným chorobám. Také se zde málo dbá na vedlejší hormonální účinky, přičemž antikoncepční pilulka je propagována jako hlavní možnost. Stále více lidí však hormonální vedlejší účinky oprávněně odmítá.

Jak se můžete chránit před pohlavně přenosnými chorobami

Vhodné kondomy dostupné v Evropě

Přestože v mnoha zemích je jistě stále co řešit a je třeba brát v úvahu ochranu před nemocemi, dobrou zprávou je, že v posledních letech se toho hodně událo a například naše odpovídající kondomy Mister Size jsou nyní dostupné téměř ve všech evropských zemích.

K přehledu zemí Mister Size

Shodné kondomy různých velikostí mají oproti standardním kondomům tu výhodu, že zvyšují bezpečnost a dobrý pocit při používání kondomů. Pokud vám kondom sedí, nesklouzne ani neomezí váš penis a vy si můžete bez obav užívat milostný život. Kondomy jsou snadno a levně dostupné a lze je objednat například i online.

Najděte si ten správný kondom hned teď

Mister Size
Další články

Určení správné velikosti kondomu ve 4 jednoduchých krocích

Přečtěte si nyní

Existují teploty, které jsou pro kondomy nebezpečné?

Přečtěte si nyní

Správné nasazování kondomu - jak to udělat, aby to nebylo otravné

Přečtěte si nyní