Skip to main content

Jak dlouho jsou kondomy na světě? - Historie antikoncepce

Antikoncepční prostředky, jako je kondom, mají dlouhou a fascinující historii, která sahá několik století nazpět. Mezi mnoha metodami, které byly v průběhu času vyvinuty, zaujímá kondom zvláštní místo. V tomto článku se podíváme na vznik a vývoj kondomů - jednoho z nejstarších antikoncepčních prostředků na světě.

Dávné počátky

Historie kondomů sahá až do starověku, například na některých sochách ve starověkém Egyptě jsou již zřetelně vidět "oblečené" penisy. Ještě starší záznamy pocházejí z Francie, kde byly zapouzdřené penisy objeveny na výškových malbách v Les Combarelles. Malby jsou staré přibližně 14 000 let. Tehdejší kondomy však nebyly vyrobeny z latexu nebo kaučuku, jak je známe dnes, ale byly vyrobeny ze zvířecích nebo rostlinných materiálů, jako jsou střeva nebo látka. Tyto rané formy se nemusely nutně používat jako antikoncepce, ale obvykle měly rituální nebo lékařský účel, byly určeny k ochraně před nemocemi nebo v boji, případně byly pouhým šperkem nebo symbolem postavení.

Král Minos - předpokládaný první uživatel kondomů?

Krétský král Minos je často považován za jednoho z prvních doložených uživatelů kondomů. Podle řecké legendy chránil svou ženu Pasifaiu pomocí kondomu vyrobeného z kozího měchýře, neboť podle tradice bylo jeho první vyměšování smrtelné.

Předpokládá se, že zvířecí měchýře se ve starověku často používaly k antikoncepci, přinejmenším jako ochrana před pohlavně přenosnými chorobami. Pro zvýšení mužské stálosti se používaly návleky z různých materiálů, včetně kůže, kovu, listí a slámy.

Účinnost těchto metod jako antikoncepce však byla omezená a jejich rozšíření bylo jistě omezeno na určité regiony. Zároveň se jako antikoncepční prostředky pro ženy doporučovaly bylinné látky, listy, oleje a dokonce i neobvyklé látky, jako například krokodýlí výkaly.

Pokrok v pozdním středověku a renesanci

Ve středověku bylo používání kondomů v Evropě vnímáno nejen jako ochrana před nechtěným těhotenstvím, ale také jako ochrana před pohlavně přenosnými chorobami. V této době se kondomy vyráběly z různých materiálů, jako jsou zvířecí střeva, plátno nebo hedvábí, a upravovaly se různými látkami, aby se zvýšila jejich účinnost.

Zejména syfilis byla v 16. století děsivou nemocí a přivedla italského lékaře Falloppia na myšlenku používat při pohlavním styku na penis plátěné sáčky napuštěné tekutinou, které měly chránit před touto nemocí.

V 17. století byl anglický dvorní lékař, který vešel do dějin jako "Dr. Condom", za nápad používat skopová střeva dokonce povýšen do rytířského stavu.

Původ slova kondom

Ani jazykovědci se neshodnou na tom, jak toto slovo (Condom v angličtině) vzniklo. Jeden z možných původců je lékař ze 17. století, který ordinoval na dvoře anglického krále Karla II. a údajně doporučoval skopové střívko jako prevenci nemocí a antikoncepci. Přesné jméno, zda se skutečně jmenoval "Dr. Condom", nebo případně "Dr. Conton", však zůstává nejasné a nebylo nade vší pochybnost prokázáno.

Alternativní teorie odkazuje na město Condom v jihozápadní Francii, které mohlo souviset se vznikem tohoto termínu. Jiní odborníci nakonec termín odvozují z latinských slov "cum" (s) a "domus" (dům, kopule, střecha). Navzdory intenzivnímu výzkumu zůstává původ termínu nejistý, jak je uvedeno v příslušných slovnících pod heslem "condom".

18. století a Casanova

Slavný Giacomo Casanova byl v 18. století vášnivým uživatelem kondomů. Proslavil se tím, že ke svým zhýralým radovánkám používal milostné návleky, pravděpodobně vyrobené ze zvířecích střev. Přestože kondomy byly v této době již velmi rozšířené, stále se vyráběly ručně a byly patřičně drahé.

Představa, že by se kondomy po použití vyhodily, byla v té době nemyslitelná! Místo toho se návleky několikrát použily, mezitím se vyčistily, vysušily a změkčily olejem a otrubami. V případě potřeby se dokonce opravovaly pomocí odolných materiálů, jako bylo kostní lepidlo a zvířecí vnitřnosti.

Luxusní verze kondomu byla v té době podšitá sametem a hedvábím.

Průlom v 19. století

Průlomový okamžik pro kondom nastal v polovině 19. století, kdy Charles Goodyear vyvinul techniku vulkanizace rostlinné mízy kaučuku. Tato inovace umožnila používat kaučukový latex (pryž) jako pružný a nepromokavý materiál - nejen pro automobilové pneumatiky, ale také pro kondomy. V roce 1855 představil Goodyear světu první gumový kondom, který byl uveden na trh v roce 1870. Díky vulkanizaci mohla začít masová výroba kondomů v továrnách, díky čemuž byly kondomy kvalitnější a podstatně levnější než dříve.

Známý spisovatel George Bernard Shaw označil tento gumový kondom za nejdůležitější vynález 19. století. Goodyearův kondom měl tloušťku stěny 1-2 mm (oproti dnešnímu standardu 0,06 mm) a měl podélný šev.

20. století a Julius Fromm - základní kámen dnešního kondomu

V roce 1912 přišel Julius Fromm s průkopnickým vynálezem, který trvale ovlivnil historii výroby kondomů. Ponořením skleněné baňky do latexového roztoku vyvinul inovativní metodu výroby kondomů. Výsledkem tohoto procesu byly tenké kondomy s rezervoárem, který zvyšoval bezpečnost a pohodlí při používání, a to vše bez dráždivých švů.

Julius Fromm šel ještě o krok dál a krátce poté zavedl automatizovanou výrobu kondomů. Tato automatizace nejenže způsobila revoluci v rychlosti výroby, ale také přispěla ke konzistenci a kvalitě vyráběných kondomů. Strojová výroba umožnila vyrábět kondomy ve větším měřítku a s přesnou reprodukovatelností, čímž se zvýšila dostupnost této důležité antikoncepce pro širokou populaci.

21. století - současný stav vývoje kondomů a zavádění velikostí kondomů

Dnes se kondomy stále vyrábějí na skleněných baňkách, jak je vynalezl Julius Fromm. Mezitím však existuje množství tvarů, barev, ochucených kondomů, různých tlouštěk stěn a také různých velikostí kondomů. Kondomy se také staly zavedeným antikoncepčním prostředkem, jen v Německu se jich v roce 2000 prodalo více než 200 milionů kusů. Do roku 2023 nahradí kondomy všechny ostatní antikoncepční metody jako metoda číslo jedna, alespoň v Německu.

Myšlenka dokonale padnoucích kondomů se pak rozvíjela od roku 2001, na čemž měl významný podíl také Jan Vinzenz Krause, vynálezce kondomů MISTER SIZE, celý příběh najdete zde: Příběh MISTER SIZE - vize dokonalého zážitku s kondomem

Bezpečnost kondomů je nyní při použití správné velikosti a správné aplikaci také velmi vysoká. Je to jistě i díky tomu, že kondomy nyní podléhají přísným kontrolám kvality a jsou oficiálně schváleným zdravotnickým prostředkem. Poskytují proto spolehlivou ochranu před pohlavně přenosnými chorobami a nechtěným těhotenstvím.

Závěr

Historie kondomů se vyznačuje neustálým vývojem a zdokonalováním. Od svých dávných počátků až po moderní, technologicky vyspělé verze urazily kondomy dlouhou cestu. V současné době jsou nejen účinnou antikoncepcí, ale také důležitým nástrojem v boji proti pohlavně přenosným chorobám. Historie kondomů ukazuje, jak lidská společenství v průběhu času hledala řešení, jak získat kontrolu nad svou reprodukcí a zároveň chránit své sexuální zdraví.

Mister Size
Další články

Správné nasazování kondomu - jak to udělat, aby to nebylo otravné

Přečtěte si nyní

Přátelství+, mingles, otevřené vztahy a polygamie - čím to je, že moderní modely vztahů jsou takové?

Přečtěte si nyní

Nezáleží na tom, jak velký nebo malý je - miluji svůj penis

Přečtěte si nyní