Skip to main content

Světový den boje proti AIDS: neviditelné nebezpečí pohlavně přenosných chorob

Je to tichá epidemie - těmito slovy označuje Světová zdravotnická organizace současný počet případů sexuálně přenosných infekcí a pohlavně přenosných chorob. Ne neoprávněně: Podle Institutu Roberta Kocha se v Evropě každoročně nakazí pohlavně přenosnou chorobou více než půl milionu lidí, ale mnozí z nich si zpočátku neuvědomují, že jsou nakaženi.

Neviditelné nebezpečí

Důvodem je prostý fakt, že některé pohlavně přenosné nemoci jsou zpočátku bezpříznakové, a mohou se proto nepozorovaně šířit. Institut Roberta Kocha zdůrazňuje, že přibližně 10 % nových infekcí virem HIV zůstává dlouho neodhaleno.

V závislosti na pohlavně přenosné nemoci může infekce vést k závažným zdravotním problémům, jako je neplodnost, cirhóza jater a rakovina. Podle Spolkového centra pro zdravotní výchovu je k omezení šíření pohlavně přenosných chorob zapotřebí více osvěty.

Důležité a správné: Světový den boje proti AIDS 1. prosince

Světový den boje proti AIDS, který připadá na 1. prosince, je vynikajícím příkladem úspěšné osvěty. Od roku 1988, kdy byl založen Světovou zdravotnickou organizací, využívají vlády, zdravotnické organizace a nevládní organizace na celém světě tento den k tomu, aby upozornily na problémy HIV/AIDS a projevily solidaritu. Tento den podporuje porozumění a posiluje preventivní opatření. Kromě pravidelného testování se zdůrazňuje zejména význam kondomů jako účinného prostředku ochrany před přenosem HIV a dalších pohlavně přenosných infekcí.

Kondomy mohou chránit

Ochranný mechanismus kondomů je stejně jednoduchý jako důmyslný: kondomy tvoří bariéru mezi tělesnými tekutinami, které mohou přenášet pohlavně přenosné choroby. Ať už se jedná o syfilis, kapavku nebo HIV - používání kondomů výrazně snižuje riziko nákazy. Chrání nejen před vážnými zdravotními problémy, ale také před emocionálním stresem, který může diagnózu pohlavně přenosné nemoci doprovázet.

Kromě nesporných zdravotních výhod jsou kondomy uživatelsky velmi přívětivé. Jsou snadno dostupné, k dostání bez lékařského předpisu a nevyžadují složitou aplikaci. Ve světě antikoncepce jsou kondomy dokonalým mezistupněm, který poskytuje jak bezpečí, tak intimitu.

Přestože jsou kondomy podle nejnovějších údajů nejčastěji používaným antikoncepčním prostředkem v Německu, současná míra používání činí pouze 53 %, což ponechává prostor pro další zvyšování.

Proč mnozí kondomy nepoužívají

Problém: Navzdory svým výhodám se kondomy ve společnosti stále setkávají s výhradami, zejména s ohledem na jejich vnímanou image zabijáka chtíče. Někteří muži si dokonce stěžují na problémy s erekcí. Většinou se nejedná o výmluvy, protože podle několika studií zhruba 50 % mužů zjistilo, že jim kondomy standardní velikosti nesedí, tj. jsou příliš velké nebo malé.

Pokud jsou příliš volné (týká se asi 10 %), mohou po ejakulaci sklouznout nebo vytéct. Pokud jsou příliš těsné (týká se přibližně 40 %), obtížně se rozvinují, způsobují necitlivost a mohou se snadněji roztrhnout. To znamená, že špatně padnoucí kondom nejen zhoršuje pocit rozkoše, ale také bezpečnou ochranu před pohlavně přenosnými chorobami.

MISTROVSKÁ VELIKOST: 7 velikostí pro větší bezpečnost a skutečný pocit

Pro řešení tohoto problému nabízí MISTER SIZE výběr kondomů v sedmi různých velikostech, doplněný několika metodami měření pro určení správné velikosti. Naše aplikace umožňuje snadno odhadnout ideální velikost bez nutnosti stahování nebo registrace a pomáhá tak spojit příjemné chvíle s účinnou antikoncepcí. Společnost MISTER SIZE se také aktivně podílí na spolupráci se sociálními organizacemi, jako jsou ProFamilia a AIDS-Hilfe, s cílem dále omezit šíření pohlavně přenosných chorob doporučováním kondomů, které sedí a jsou správně cítit.

Mister Size
Další články

Jak se můžete chránit před pohlavně přenosnými chorobami?

Přečtěte si nyní

Antikoncepční metody pro muže: Tyto nové a staré jsou k dispozici

Přečtěte si nyní

Zvýšení potence jako muž, jak zlepšit svou potenci

Přečtěte si nyní