Skip to main content

Jak bezpečné jsou kondomy ve skutečnosti? - Ochrana před těhotenstvím a pohlavně přenosnými chorobami

Kondomy jsou již dlouho osvědčeným antikoncepčním prostředkem a hrají důležitou roli při ochraně před pohlavně přenosnými chorobami nebo nechtěným těhotenstvím. Jak bezpečné však skutečně jsou? Tento příspěvek na blogu se blíže zabývá bezpečností kondomů, jejich používáním a ochranou.

Kondomy na ochranu před nechtěným těhotenstvím

Při správném používání jsou kondomy považovány za mimořádně spolehlivý antikoncepční prostředek. Takzvaný Pearlův index, který měří bezpečnost antikoncepčních metod, ukazuje, že kondomy mají při správném používání vysokou míru ochrany.

Při správném používání mají kondomy Pearlův index 2, což znamená, že po jednom roce používání kondomů otěhotní pouze 2 ze 100 žen. Kondomy jsou tedy z 98 % bezpečné.

Je však třeba poznamenat, že při typickém používání - tj. s přihlédnutím k chybám při aplikaci nebo možným"nehodám kondomu"- je Pearlův index vyšší a procento bezpečnosti klesá.

Kondomy v ochraně proti pohlavně přenosným chorobám

Pearl Index však měří pouze účinnost proti otěhotnění, nikoliv ochranu proti pohlavně přenosným chorobám. Zatímco hormonální antikoncepce chrání pouze před nechtěným otěhotněním, kondomy představují fyzickou bariéru proti choroboplodným zárodkům a pomáhají snižovat riziko sexuálně přenosných infekcí, jako jsou HIV, kapavka, chlamydie a syfilis.

Důležité, ale často opomíjené, je používání kondomů při orálním sexu, které chrání před pohlavně přenosnými chorobami. Přestože je riziko přenosu některých nemocí při orálním sexu nižší než při vaginálním nebo análním sexu, určité riziko stále existuje. Kondomy mohou pomoci toto riziko minimalizovat.

Často si také neuvědomujeme, že v posledních letech opět vzrostl počet mnoha pohlavně přenosných chorob, a to jak v Evropě, tak i v jiných zemích, například v USA. Kondomy jsou zde jediným antikoncepčním prostředkem, který kromě ochrany před nechtěným těhotenstvím nabízí také dobrou ochranu před pohlavně přenosnými chorobami, a proto je tak důležité kondomy používat, zejména s novými nebo měnícími se partnery.

Časté chyby při používání kondomů

Aby kondom plně rozvinul svůj ochranný potenciál, je důležité vyvarovat se chyb při jeho používání.

Typickým příkladem je otevírání sáčku ostrými předměty nebo zuby, protože to může kondom poškodit. Místo toho byste měli opatrně roztrhnout těsnění na vroubkované straně prsty. Pokud jsou prsty vlhké nebo zpocené, je nejlepší si je předtím krátce osušit, aby vám kondom nevyklouzl z ruky.

Další častou chybou je nevypuštění vzduchu z konce zásobníku. To může způsobit, že kondom bude nepříjemně těsný a s větší pravděpodobností se roztrhne. Při nasazování kondomu vždy nechte na konci dostatek prostoru pro semennou tekutinu tím, že zásobník jemně zmáčknete prstem. V každém příbalovém letáku najdete ilustrovaný návod, jak to udělat.

Na konci aktu by měl být kondom při vytahování přidržován za hřídel, aby nedošlo k jeho zaseknutí nebo vytečení.

Kromě toho nesprávné skladování na místech s vysokými teplotami nebo na přímém slunci může vést k poškození materiálu, které zhoršuje ochranný účinek kondomu.

Je proto důležité skladovat kondomy na chladném a suchém místě, mimo dosah přímého slunečního záření a zdrojů tepla.

Tyto jednoduché kroky mohou výrazně zvýšit ochranu před pohlavně přenosnými chorobami nebo nechtěným těhotenstvím.

Jak bezpečné jsou prošlé kondomy?

Prošlé kondomy nejsou bezpečné. Latex, ze kterého jsou kondomy vyrobeny, časem degraduje a stává se porézním. To může způsobit jejich snadnější protržení nebo sklouznutí, což může vést k nechtěnému těhotenství nebo pohlavně přenosným chorobám.

Většina kondomů má trvanlivost 4 až 5 let. Toto datum je vždy vytištěno na obalu a na samotné těsnicí fólii.

Zda je kondom ještě dobrý, poznáte podle následujících bodů:

  • Datum spotřeby ještě neuplynulo
  • fólie není natržená, děravá ani poškozená
  • Kondom je na dotek hladký a pružný, nelepí se ani nekřehne

Pokud máte pochybnosti o bezpečnosti kondomu, nepoužívejte jej a použijte raději nový.

Pokud přesto nechcete prošlé kondomy likvidovat, ale chcete je místo toho dobře využít, podívejte se na naše tipy pro použití prošlých kondomů.

Bezpečnost díky absenci hormonálních vedlejších účinků

Přestože hormonální antikoncepce, jako je pilulka, antikoncepční kroužek nebo antikoncepční náplast, také účinně zabraňuje otěhotnění, přináší s sebou také možná rizika a vedlejší účinky.

Jednou z hlavních obav při užívání hormonální antikoncepce jsou možné hormonální nežádoucí účinky, které se mohou u jednotlivých žen lišit. Patří mezi ně změny nálad, přibývání na váze, bolesti hlavy, citlivost prsou a nevolnost. U některých žen se po vysazení hormonů objevují i závažnější nežádoucí účinky, jako jsou krevní sraženiny, zvýšené riziko některých druhů rakoviny nebo zhoršená plodnost.

Naproti tomu kondomy hormony neobsahují a nemají žádný vliv na přirozenou hormonální rovnováhu těla. Poskytují fyzickou bariéru, která brání spermiím proniknout do dělohy, aniž by zasahovaly do přirozeného hormonálního procesu v těle. Díky tomu jsou kondomy atraktivní volbou pro ženy, které se chtějí vyhnout hormonální antikoncepci.

Velikost a střih kondomů pro bezpečnost a pocit

Pro účinnost kondomu je rozhodující také jeho střih a pohodlí. Příliš velký nebo příliš malý kondom může snadněji sklouznout nebo se roztrhnout. Nevhodný kondom může být také nepohodlný a může způsobit, že pohlavní styk bude méně příjemný. Je proto důležité zvolit správnou velikost kondomu. MISTER SIZE nabízí 7 různých velikostí, aby si každý mohl vybrat ten správný kondom.

Určete velikost kondomu nyní

Závěr

Při správném používání jsou kondomy mimořádně bezpečným antikoncepčním prostředkem. Rozhodující roli hraje správné používání, skladování a kvalita. Kondomy poskytují ochranu nejen před nechtěným otěhotněním, ale také před pohlavně přenosnými chorobami. Proto je vhodné považovat kondomy za součást komplexního přístupu k sexuálnímu zdraví. Koneckonců bezpečnost v konečném důsledku spočívá ve správném používání antikoncepce a zodpovědném zacházení s ní.

Kondomy nabízejí oproti jiným antikoncepčním prostředkům mnoho výhod a jen několik nevýhod. Kromě již zmíněné ochrany před nechtěným těhotenstvím a pohlavně přenosnými chorobami jsou kondomy snadno a levně dostupné, protože je lze koupit téměř všude bez omezení. Kondomy také nabízejí výhodu okamžité ochrany, zatímco u mnoha jiných antikoncepčních prostředků musíte chvíli počkat, než začnou účinkovat. Kondomy také obvykle nemají žádné vedlejší účinky, snad s výjimkou alergie na latex, ale dnes již existují i alternativy bez latexu.

Jednou z nevýhod, která je u kondomů často zmiňována, je nedostatečný pocit při pohlavním styku. Ale právě tuto údajnou nevýhodu kondomů chceme my v Mister Size odstranit. Díky našim tenkým, měkkým kondomům ve správné velikosti máte při pohlavním styku dokonalý pocit, protože nic nepříjemně nesedí, neškrtí ani nesklouzává. To samozřejmě přispívá i k bezpečnosti.

Kupte si kondomy nyní

Mister Size
Další články

Určení správné velikosti kondomu ve 4 jednoduchých krocích

Přečtěte si nyní

Existují teploty, které jsou pro kondomy nebezpečné?

Přečtěte si nyní

Správné nasazování kondomu - jak to udělat, aby to nebylo otravné

Přečtěte si nyní